Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Biomedicínska fyzika

.daniela Ivančáková .mladi

Nie je všetko o tom vedieť vymenovať každú kostičku v tele, v medicíne má svoje miesto aj analytické myslenie a logika. O prepájaní fyziky s medicínou na Univerzite Komenského so Zuzanou Kertysovou.

.mladí: Čo len z teba bude? Biomedicínska fyzika freepik.com

čo študuješ a kde? 

Študujem Biomedicínsku fyziku v Bratislave na Univerzite Komenského. Tento odbor sa študuje jednak na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky, no taktiež na Lekárskej fakulte, a teda venuje sa fyzike a medicíne zároveň, aj keď osnovy sú trochu okresané. V prvých rokoch sa zameriava na podstatné základy oboch odborov a potom neskôr, okolo tretieho ročníka, začnú do seba informácie zapadať, informácie sa začnú prepájať. Vtedy prichádzajú predmety, kde je naozaj vidno potenciál využitia fyziky v medicíne, ako napríklad Medicínske prístroje alebo Radiačná fyzika.

prečo si sa rozhodla študovať to práve na Slovensku? 

Uvažovala som nad zahraničím, ale v danom momente som nechcela spraviť tak veľa životných zmien, tak som sa rozhodla na bakalára zostať na Slovensku. Okrem toho, Biomedicínska fyzika ako odbor v zahraničí takmer nie je, skôr sa dá študovať biomedicínske inžinierstvo. Určite však zvažujem magistra v zahraničí v príbuznom odbore, najmä kvôli praktickosti a väčšiemu prepojeniu štúdia s reálne riešenými problémami, či už vo vedeckom tíme, alebo v biotechnologických či medicínskych firmách. Keďže tých je na Slovensku málo, možnosti sú tu značne obmedzené. 

baví ťa tvoj odbor?

Baví, veľmi. Je to úžasné spojenie logického s vedeckým, tým pádom využívam všetko, čo ma baví. Štúdium je síce časovo náročné, hlavne v prvých ročníkoch, ale s dobrým time-managementom určite zládnuteľné. Samozrejme, vždy sa nájdu aj predmety, ktoré nie sú najpríjemnejšie.

aké napríklad? 

Za mňa Histológia, Fyziológia a Optika.

„Absolvent môže robiť napríklad vo výskumných biomedicínskych alebo komerčných laboratóriách, alebo môže pracovať v nemocnici s medicínskymi prístrojmi.“

a aké ťa naopak bavia? 

Najviac sa mi páčili Atómová a jadrová fyzika, Matematika, Biochémia a aj Radiačná fyzika bola super. Zaujímavé sú tiež pitvy vykonávané v rámci Anatómie a Patologickej anatómie, kde si človek môže štruktúry pozrieť aj na skutočnom ľudskom tele. Viem, že to nie je pre všetky povahy, ale pre mňa osobne je to veľmi fascinujúce. 

aké sú možnosti zamestnania z tohto odboru? 

Absolvent môže robiť napríklad vo výskumných biomedicínskych alebo komerčných laboratóriách, alebo môže pracovať v nemocnici s medicínskymi prístrojmi, aj keď samotnými lekármi byť nemôžeme. Veľa študentov tiež skončí v sektore zdravotníctva alebo v IT sektore, kde robí prácu zameranú na dáta, analýzu či programovanie. 

ty si už teda bola aj na stáži, po druhom ročníku bakalára, sú tam takéto príležitosti bežné? 

Ja som sa na stáž dostala vďaka jednej absolventke tohto odboru a strávila som mesiac v biotechnologickej firme vo Viedni, kde som robila testy na zrážanlivosť krvi, čiže som využila aj medicínske znalosti, ktoré som nadobudla, a taktiež som analyzovala dáta. Stáže ale nie sú ponúkané školou, človek si to musí nájsť sám. S čím súvisí aj to, že praktické zručnosti z tohto odboru nie sú veľmi rozvíjané. Keďže je štúdium skôr teoretické, nemáme veľa príležitostí (ale, žiaľ, ani času) pracovať v laboratóriu alebo sa naučiť poriadne programovať. Myslím si, že to tam dosť chýba. 

no a tak celkovo, čo ti to dalo do reálneho, každodenného života? 

Myslím si, že štúdiom fyziky sa človek začne pozerať na svet trošku inak a viac sa zamýšľa nad tým, čo ako funguje a všíma si viac dôsledky, príčiny a prepojenia udalostí. Štúdium vedeckého odboru človeka naučí kriticky myslieť, začne hľadať pri článkoch zdroje, pýtať sa, či to ozaj tak môže fungovať. Vnímam, že mi to dalo istý nadhľad, napríklad keď vidím nejakú „zázračnú liečbu“ na internete, viem si k tomu nájsť viac a posúdiť dôveryhodnosť.

Silné teoretické základy fyziky aj medicíny sú dobrým podkladom na to, aby sa človek vedel do hĺbky ponoriť do viacmenej ľubovoľného vedeckého smeru, ktorý ho zaujme.

akému typu človeka by si odporúčala Biomedicínsku fyziku?

Takému, čo je zvedavý a čo sa rád dozvedá fakty o ľudskom tele, ale aj o fungovaní sveta okolo. Musí rátať s tým, že tam bude veľa učenia, veľa memorovania, ale aj logického myslenia, uvažovania a rozmýšľania nad riešením príkladov. Odporúčala by som maturovať z matematiky, fyziky, biológie alebo chémie, no myslím si, že by nebol problém, keby aj človek nemal až také dobré matematické základy. Všetko, aj limity, aj derivácie sa dajú v prvom ročníku naučiť a ide sa od základov. 

odporučila by si svoj odbor? 

Určite áno. Myslím si, že má veľkú perspektívu. V medicínskych vedách je podstatné mať ľudí, ktorí sa vedia logicky zamyslieť nad problémami a pristupujú k nim analyticky. Lebo nie všetko je o tom vedieť vymenovať každý hlavový nerv alebo každú kostičku v tele. Je podstatný aj aspekt chápania fyzikálnych procesov, ktoré v ľudskom tele a bunkách prebiehajú, a prepájanie vedomostí, čo je v tomto odbore dosť rozvíjané.

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií – Žurnalistiky na University of Groningen.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych, aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

mladá redakcia týždňa

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite