Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len zo mňa bude?

.adam Tekely .mladi

Každý stredoškolák to zažíva – stres z toho, ako a čo po strednej. Niektorí ho zažívajú od začiatku, na iných to príde až vo štvrtom ročníku, každý však rozmýšľa: Čo chcem vlastne v živote robiť?

.mladí: Čo len zo mňa bude? pexels.com

toto je jedna z hlavných otázok, ktoré padnú pri premýšľaní nad vysokou školou. Všetci máme sny, túžby a ambície, problém však často nastane v momente, keď ich mladí musia pretaviť do reálneho. Málokto vie, čo ho bude baviť o rok, dva, nieto po celý život. Ísť študovať to, čo nás baví, alebo to, čo nás uživí? Nie každý mladý človek si vie predstaviť pracovať 8 hodín denne, 40 rokov v tom istom zamestnaní, ktoré ho dokonca ani nemusí baviť. Podrobné naplánovanie života, ktoré od čerstvých dospelákov čakajú ich rodičia či učitelia, môže mnohým spôsobiť úzkosť. 

Väčšina z nás sa rozhoduje takpovediac „vylučovacou metódou“, teda podľa toho, že vie, čo nechce ísť študovať. Z toho vyjde istá kombinácia predmetov a odborov, ktoré sa napokon stanú prijateľnými možnosťami. Často prichádza aj atak zo strany ľudí, ktorí by nás mali podporovať, a hoci vieme, že to neraz myslia dobre, reči typu: „Na čo ti to bude?“, „Poznám mnoho ľudí, ktorí študovali tento odbor a skončili pracovať vo fastfoode,“ nikomu veľmi nepomôžu. Ani my nechceme stratiť roky nášho života, ale hľadáme sa a snažíme sa zistiť, čo nám vie ponúknuť. A niekedy sa aj pomýlime. Prídeme na to, že rodičia mali nakoniec pravdu. Ale ono to tak má byť! Aj zlé skúsenosti sú skúsenosti a fakt, že niekto nepracuje v odbore, ktorý vyštudoval, ešte neznamená, že sa zrúti svet a že niečo nedosiahneme v iných profesných smeroch. 

Tých z nás, ktorí sme si istí, že sa chceme venovať prírodovednej, spoločenskovednej alebo inej oblasti, čaká opäť ďalšie rozhodovanie. Aký konkrétny odbor si máme vybrať? Čo sa tam vlastne budeme učiť? Sú tie informácie, ktoré nám vysoké školy ponúkajú na svojich webstránkach, vôbec relevantné? A aký je rozdiel medzi slovenskou a zahraničnou vysokou školou s rovnakým odborom? Mnohí mladí – extroverti, ako aj introverti – sa bojíme, že ak prídeme na nové miesto, nepodarí sa nám zapadnúť. Čo ak tam nenájdeme nikoho, kto by bol s nami na rovnakej vlnovej dĺžke? 

Spôsobov, ako úkostiam z budúcnosti predísť, je niekoľko. Vysoké školy majú často pomerne užitočné a obšírne webové stránky, na ktorých sa dá všeličo dozvedieť, taktiež sa konajú rôzne akcie ako dni otvorených dverí, veľtrhy vysokých škôl, Minierazmy či známe Gaudeamy. Najcennejším a najspoľahlivejším zdrojom informácií sú však samotní vysokoškoláci. Známi, ktorí študovali alebo stále študujú, nám vedia snáď najspoľahlivejšie priblížiť, ako vysokoškolský život vlastne funguje. Nie každý z nás však takýchto ľudí pozná. A možno chceme ísť študovať odbor, ktorý nie je práve najtypickejší...

adam Tekely je členom novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentom na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych, aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

mladá redakcia týždňa

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite