Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Ako sa natáčalo Star Wars či strihala Americká krása: Hollywood v hlavnom meste

.tereza Kravecová .mladi

Bratislava – filmová metropola plná zvučných autorských mien? Nie, nie je to vtip: aj tento rok sa v marci uskutoční networkingová udalosť pre mladých študentov filmu a všetkých nadšencov brandže, Visegrad Film Forum. Prichádza už s 11. ročníkom a opäť ponúkne bohatú dávku masterclassov od výnimočných jednotlivcov z odvetvia.

.mladí: Ako sa natáčalo Star Wars či strihala Americká krása: Hollywood v hlavnom meste

spolu so súbežne prebiehajúcim partnerským podujatím Febiofest patrí Visegrad Film Forum medzi to najzaujímavejšie, čo s príchodom jari môžete v hlavnom meste zažiť. Počas 13. - 16.  marca v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty VŠMU zažijú hostia prednášky od prestížnych tvorcov, premiéry a vybrané študentské filmy partnerských škôl, ktorých študenti prídu svoju tvorbu odprezentovať: tentokrát z partnerských škôl UTB Zlín, ELTE Budapešť či Filmovej školy Lodž, a, samozrejme, FTF VŠMU. 

stáž na filmovom festivale

Študenti Filmovej a televíznej fakulty VŠMU si, ostatne ako väčšina vysokoškolákov, musia v druhom ročníku odškrtnúť, že majú za sebou nejakú stáž. Umelecky zameraná škola pre mladých filmárov ponúka možnosť praxe práve na VFF. Vyskúšajú si prácu na festivale, jeho organizáciu a aspoň sčasti sa naučia, čo všetko obnáša vytvorenie príjemného priestoru pre mladých ľudí aj hostí z cudzích krajín. 

Aj ja som sa počas minulého roka zúčastnila festivalu ako stážistka, a teraz pokračujem v aktívnej organizačnej účasti, pretože ma jeho koncept nadchol. Výnimočnosť festivalu spočíva nielen v klasických filmových projekciách, ktoré tu zaujímajú sekundárne miesto. Jeho skutočným lákadlom sú prednášky od renomovaných profesionálov, zahŕňajúc nielen režisérov, ale aj významných kameramanov, strihačov, kostýmových výtvarníkov a ďalších odborníkov. Festival vyniká aj svojou aktívnou snahou o networkovanie medzi začínajúcimi študentmi filmu, čo prispieva k širšiemu pochopeniu a prepojeniu mladých tvorcov v tomto odvetví.

hostia nesklamú

Jedným z hviezdnych hostí bude významný španielsky filmár José Luis Alcaine, dvorný kameraman režiséra Pedra Almodóvara. Známy je však aj spoluprácou s režisérmi ako Brian de Palma či Asghar Farhadi. Pracoval na filmoch ako Belle epoque (1993), Koža, v ktorej žijem (2011), alebo nedávnych Paralelných matkách (2021). 

José Luis AlcaineJosé Luis Alcaine

Čo sa týka sveta za kamerou, čo-to bude vedieť povedať aj Peter Suschitzky, autor stojaci za kultovými snímkami ako Star Wars: Impérium vracia úder (1980) či muzikálom The Rocky Horror Picture Show (1975). Počas svojej takmer 60-ročnej kariéry spolupracoval s významnými tvorcami, vrátane Tima Burtona, Davida Cronenberga alebo M. Night Shyamalana. V rámci dlhoročnej spolupráce s Cronenbergom sa podieľal aj na snímkach Crash (1996), eXistenZ (1999) a Východné prísľuby (2007). 

Peter SuschitzkyPeter Suschitzky

Na svoje si prídu aj animátori. Mascha Halberstad, talentovaná režisérka so špecializáciou na stop-motion animáciu, zavedie záujemcov počas jej masterclass do tajov oživenia starých animačných techník. 

Do Bratislavy zavíta aj strihač Tariq Anwar, nominovaný na Oscara za strih filmov Americká krása (1999) a Kráľova reč (2010). Anwar zazdieľa svoje cenné skúsenosti s mladými filmármi a ponúkne unikátne tipy na strih v celovečerných veľkofilmoch. Anwar taktiež spolupracoval s legendránymi režisérmi ako Sam Mendes či Danny Boyle. 

Tariq AnwarTariq Anwar

Ako posledný, ale rozhodne nie menej dôležitý, islandský režisér Runar Rúnarsson predstaví pozadie svojej tvorby a ukáže jedinečný spôsob vytvárania krátkych príbehov. Rúnarsson je aktuálne pravdepodobne najoceňovanejším autorom krátkometrážnych filmov – okrem množstva iných bol nominovaný na Oscara, Zlatú palmu a Európsku filmovú cenu.

Prečo nezažiť trocha netradičný program v Bratislave a neponoriť sa do univerza pohyblivých obrázkov aj inak, než prostredníctvom multiplexovej kinosály? Návšteva Visegrad Film Forum je skvelou možnosťou, ako si rozšíriť obzory v tejto sfére a dozvedieť sa o vybraných filmoch čosi viac, než pri čítaní sekcie „zaujímavosti“ na ČSFD – poďte do toho!

Visegrad Film Forum 2024

Dátum: 13. – 16. marec 2024

Miesto konania: Bratislava, Slovensko

Web: www.visegradfilmforum.comhttp://

Facebook: https://www.facebook.com/VisegradFilmForum

Instagram: https://www.instagram.com/vffbratislava/

tereza Kravecová je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Filmových štúdií na Vysokej škole muzických umení v Bratislave.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite