Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z PS: Medzi konferenciami má Globsec osobitné postavenie

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako sa vo svetovej diplomacii rodia veľké rozhodnutia, ako napr. posilnenie východného krídla NATO jednotkami Aliancie či pozvánka Ukrajiny do EÚ?

odpoveďou je, že veľké nápady vznikajú v kombinácii verejných a zákulisných debát medzi kľúčovými aktérmi, z ktorých mnohé sa odohrávajú na konferenciách ako GLOBSEC. Niektorá vláda či skupina vlád príde s iniciatívou, ale to presviedčanie ostatných členov EÚ či Aliancie, aby nápad podporili, je trpezlivá mravčia práca. 

Časť presviedčania prebehne vo forme veľkých príhovorov, ktorých cieľom je vytvoriť morálny tlak na oponentov nápadu, aby prehodnotili svoje postoje. Väčšina „lámania“ skeptikov prebieha potichu a mimo svetla reflektorov. A keďže v diplomacii platí, že jedno osobné stretnutie je hodné desiatok telefonátov, tak práve globálne konferencie sú ideálne na presadzovanie vlastných nápadov. Za dva či tri dni na nich postretávate množstvo ľudí, za ktorými by ste inak museli precestovať polku sveta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite