Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár z Demokratov: Nenaletieť NBÚ

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Národný bezpečnostný úrad je nepochybne dôležitou inštitúciou, ešte viac v časoch zostrujúcej sa hybridnej vojny, keď rastie význam ochrany kybernetickej bezpečnosti Slovenska.

NBÚ však rozhoduje aj o iných vážnych veciach, najmä v súvislosti s previerkami. O to viac ma po odstavení Smeru od moci prekvapilo, že úrad, ktorý rozdával previerky aj osobám a firmám, ktoré boli po roku 2020 usvedčené z „únosu štátu“, zostal nedotknutý. Neotvorili sme otázku jeho fungovania a personálneho obsadenia, aj keď dôvody by sa naozaj našli.

V tejto súvislosti je fajn pripomenúť si okolnosti voľby súčasného riaditeľa NBÚ Konečného v roku 2019. Vtedy ho síce – ako „no name“ kandidáta – okrem ficovskej vládnej koalície podporila aj časť opozície, ale napríklad dnešný podpredseda parlamentu Gábor Grendel to vtedy ako človek, ktorý sa bezpečnostnou problematikou zaoberal, komentoval so slovami, že keby sa Konečný neprišiel predstaviť na zasadnutie výboru, nevedel by ani, o kom sa bude hlasovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite