Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Hajko z KDH: Slovensko zaostáva už nielen za vyspelými štátmi, ale aj za všetkými susedmi okrem Ukrajiny

.jozef Hajko .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Miera zaostávania sa počíta viacerými metodikami, najkrikľavejšie vyznieva z údajov Eurostatu, podľa ktorých bolo v roku 2022 Slovensko v HDP na hlavu podľa parity kúpnej sily so 67 percentami priemeru EÚ ďaleko za Českom (91 percent), Poľskom (79 percent) i Maďarskom (77 percent).

iné merania vychádzajú priaznivejšie, ale isté je, že Slovensko prestalo po dvoch desaťročiach členstva v EÚ dobiehať najvyspelejšie štáty. 

Na vyrovnávanie regionálnych rozdielov sú určené eurofondy. Už len keby sa darilo využiť tieto prostriedky, bola by na tom republika oveľa lepšie. Ku koncu roka ostáva vyčerpať 4,7 miliardy eur zo starých eurofondov. Ak sa to nepodarí, peniaze prepadnú. Pritom eurofondy sú v slovenských pomeroch nosným zdrojom investícií a investície sú motorom hospodárskeho rastu. Z tohto pohľadu je najdôležitejšia krátkodobá úloha pre túto vládu: minúť z ponúkaných peňazí maximum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite