Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Ochota prijímať razantné opatrenia je zatiaľ minimálna

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Keď vážne chceme bojovať proti inflácii, mali by sme pamätať na slávny výrok Miltona Friedmana: „inflácia je vždy a všade monetárnym javom“.

áno, krátko a strednodobo aj vlády môžu zmierňovať infláciu, napríklad odvážnym šetrením vo verejných rozpočtoch (čo slovenská vláda rozhodne nechystá) alebo znížením spotrebných daní na pohonné látky s cieľom brzdiť vonkajšie cenové šoky (čo možno ešte presadí). Ale dlhodobo bez centrálnej banky takmer nič nedosiahnu. V prípade eurozóny máme špecifický problém: 19 krajín zdieľa jednu menu, menová politika sa tvorí spoločne, vplyv Slovenska je značne obmedzený (a ešte aj to vykonáva Kažimír...). 

Najväčším problémom v Európskej centrálnej banke (ECB) je, že pôvodná konštrukcia eura, ktorá vznikla na vzor nemeckej marky a Bundesbanky, bola postupne rozvrátená väčšinou členov zastupujúcich národné banky, ako aj európskymi politickými elitami. Keď všetky brzdy boli vyradené, spoločná mena sa začala rútiť do inflačnej priepasti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite