Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár, predseda strany Spolu: Vybrať si Orbána či Brusel?

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum

Roky nám sľubovali dostatok lacnej energie a tepla, ale skončilo sa to ako vždy. V súčasnosti sa bojíme o dostatok energetických zdrojov a platíme jedny z najvyšších cien v Európe. Ako sme sa dostali do tejto situácie?

desaťročia sme budovali socialistickú energetiku založenú na dovozoch energetických surovín zo ZSSR a neskôr z Ruskej federácie. Najčastejšie sa v tejto súvislosti skloňuje ropa a zemný plyn, ale nemali by sme zabúdať ani na jadrové palivo. 

Po prvých náznakoch problémov sme si síce zabezpečili reverzný tok a diverzifikovali zdroje, ale len plynu a len čiastočne. A tak, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu, bola naša „energetická nezávislosť“ v takom žalostnom stave, že sme si museli potupne vybavovať výnimky na letecké embargo, aby nám „nepriateľ“ mohol poslať jadrové palivo. A aby toho nebolo málo, hneď po tomto trapase sme začali riešiť výnimku na dovoz ropy a plynu a špekulovať o možnej platbe za plyn v rubľoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite