Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Simon, predseda Maďarského fóra: Apelujem na zachovanie strategického pokoja

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Víťazstvo Viktora Orbána treba uznať. Teraz však strategický pokoj musíme v prvom rade zachovať my. Viktor Orbán a jeho vláda Fideszu je skutočný fenomén v komunikácii. Opätovné dvojtretinové víťazstvo je obdivuhodné.

to je bez debaty. Ale dnes, v čase, keď máme vojnu priamo na našej východnej hranici, politika predstavovaná maďarskou vládou,  tj. „zachovanie strategického pokoja“ či „nenechať sa zatiahnuť do vojny“ má svoje slabiny.

Postoj maďarskej vlády je osamotený a je v nesúlade s postojom V4, Bruselu, ale aj ostatnej časti vyspelého demokratického sveta. Dokonca aj najväčší spojenec Maďarska Poľsko zaujíma voči agresii na Ukrajine radikálne odlišný postoj. Okrem humanitárnej pomoci a poskytnutia útočiska pre cca 2 milióny utečencov (čo zatiaľ ešte nie je finálne číslo) dodávajú Ukrajine zbrane a Putina vnímajú ako vojnového zločinca. 

Poliaci sa jednoznačne postavili na stranu Ukrajiny. Maďarská vláda, ktorá roky reprezentovala politiku východného partnerstva a osobitne mala s Putinom nadpriemerný vzťah, je dnes v zložitej situácii. Vo svojej politike sa dostala do protiprúdu nielen vo V4, ale aj EÚ či NATO. 

EÚ oznámila, že spúšťa proces o právnom štáte voči Maďarsku. Znamená to, že peniaze z EÚ len tak nepotečú do Maďarska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite