Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Valášek z PS: Kde je vôľa, cesta sa nájde aj bez Orbána

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Aj EÚ, aj Aliancia majú skúsenosti s problémovými spojencami. Napríklad Turecko už dlhšie nie je demokraciou a jeho správanie počas vojny v Sýrii bolo na hrane toho, čo spojenci vnímajú ako bezpečné a zodpovedné.

no väčšina členských krajín NATO to berie tak, že ani Erdogan tam nebude večne a že vplyv Západu na dianie v Turecku by bol ešte slabší, ak by sa Ankara ocitla mimo Aliancie. Reálny tlak na vyhodenie Turecka fakticky neexistuje. 

Orbán, podobne ako Erdogan, dlhodobo prenáša bilaterálne spory do Aliancie a blokuje niektoré iniciatívy. Ale spojencom to nezabránilo v rozhodnutí posilniť východné krídlo či posielať zbrane na Ukrajinu. A keď sa aj občas nevedia dohodnúť na spoločnom postupe vinou obštrukcií Ankary či Budapešti, väčšina z nich koná bilaterálne a neformálne koordinuje, niekedy v Aliancii, niekedy mimo. 

EÚ to bude mať s Orbánom ťažšie. Má síce tak ako Aliancia k dispozícii možnosť obísť Orbána neformálnou koordináciou (aj slávny „euroval” počas finančnej krízy bol zriadený mimo štruktúr EÚ), ale kroky zvažované Úniou, ako prehĺbenie sankcií a odrezanie dovozu ruskej ropy či uhlia, majú viacero oponentov, nielen Orbána. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite