Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pavel Nechala, podpredseda strany Spolu – občianska demokracia: Reforma prokuratúry

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

„Sú tu otázky, ktoré súvisia s prokuratúrou a jej miestom v rámci ostatných orgánov. Ja by som bola rada, keby sa tá debata otvorila. Nemyslím si však, aj s ohľadom na to, kde sa nachádza funkčné obdobie tejto vlády, že by sme boli pripravení robiť nejakú veľkú zmenu, čo sa týka postavenia prokuratúry. To, čo by sme vedeli k tomu spraviť, je urobiť veľkú debatu.“ Takto sa vyjadrila v posledných dňoch minulého roka ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

a tento týždeň schválený Legislatívny plán vlády na rok 2022 potvrdzuje jej slová, že žiadna reforma prokuratúry sa nechystá a s vysokou pravdepodobnosťou sa ani neudeje v tomto volebnom období.

Volanie po otvorení diskusie však nie je poctivé, pretože súčasná vládna koalícia mala jedinečnú príležitosť nastaviť predovšetkým kontrolné mechanizmy v prostredí prokuratúry. Namiesto stanovenia jasných pravidiel a určenia trestnej politiky štátu na nasledujúce roky, sme diskutovali v „súťaži krásy“ o osobných predpokladoch kandidátov na funkciu generálneho prokurátora. Volila sa nádej, ktorú dnes vystriedala beznádej.

Činnosť každej organizácie ovplyvňuje „hlas zvrchu“, určuje totiž kultúru organizácie, ovplyvňuje vzájomne vzťahy kolegov a stanovuje spôsoby riešenia etických dilem. Zlyhanie najvyššieho vedenia sa prejavuje v celej organizácii ako kvapka atramentu v pohári vody. Na prokuratúre ma takéto nezastupiteľné miesto generálny prokurátor Maroš Žilinka. A tak jeho cestu do Ruska nemožno vnímať osamotene bez vplyvu na celú prokuratúru. Neštandardne pôsobí aj konfrontačná komunikácia generálneho prokurátora cez osobný profil na sociálnych médiách, a nie zdržanlivá a profesionálna na profile organizácie, ktorú reprezentuje. Ak považujeme za mierku funkčnosti verejnej inštitúcie jej dôveryhodnosť, tak prokuratúra si v týchto dňoch nepolepšila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite