Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Simon, predseda Maďarského fóra: K odkazu Novembra

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Nežná revolúcia priniesla slobodu slova, myslenia, prejavu i sebarealizácie.

17. november 1989 ma zastihol ako vysokoškoláka v Brne. Z môjho pohľadu to bola snaha o vytvorenie spravodlivého a právneho štátu, snaha o slobodu, kde som mohol bez obmedzení cestovať kamkoľvek, nielen po krajinách východného bloku, a kedykoľvek. Veď rodinu v Maďarsku sme dovtedy mohli navštevovať iba dvakrát do roka.

Zrazu zahraničná mena už nebola na prídel. Kontroly na hraniciach sa stali „ľudskejšími“ už vás nikto neponižoval. Nemuseli sme žiadať o stanovisko aparátnika.

Nežná revolúcia priniesla slobodu slova, myslenia, prejavu i sebarealizácie. Demokraciu a šancu na systém, kde ľudia nestoja nad zákonom a štát zbytočne nezasahuje do môjho života, ale vytvára podmienky na rozvoj. Ja som začal podnikať ešte počas vysokoškolského štúdia. Bolo to veľmi zaujímavé obdobie, keď sa človek ešte nebojí (lebo je neskúsený), ale je odvážny. Bola to už iná krajina, než v ktorej som vyrastal...

Aj vznik Maďarského fóra nadväzuje na dedičstvo Novembra: S iniciatívou prišli mladí ľudia prevažne maďarskej národnosti, ktorí neboli politicky angažovaní do roku 2018.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite