Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milan Majerský, predseda KDH: November 89

.milan Majerský .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Pri novembri 1989 si zvlášť uvedomujem, ako rýchlo zabúdame. Nákupné vozíky boli omnoho menšie, západný tovar vzácnosťou, veľakrát sme stáli v radoch na veci bežnej spotreby. Automobilov zopár značiek a modelov, do Juhoslávie výjazdová doložka, západné krajiny nedostupné. Pašovali sa platne i cigarety.

dnes nakupujeme v hypermarketoch, v telke pozeráme iks staníc, môžeme ísť slobodne do kostola, na dovolenku sa chodí najčastejšie do Chorvátska. Mladí muži od 18 do 20 netrávia čas na vojenčine pri bránení socialistickej vlasti. Dalo by sa pokračovať. Nič z toho by sme nezažívali, nebyť Novembra  a Nežnej revolúcie.

Tie udalosti ovplyvnili naše životy najvýraznejšou mierou za ostatných 30 rokov. Keď sa obzriem na život predtým a potom, napĺňajú ma pocity vďačnosti a pokory. Vďačnosť a pokora patria teraz k nedostatkovým tovarom. Všetko považujeme za samozrejmosť.

KDH je dnes jedinou aktívnou stranou, ktorá vzišla z antikomunistického hnutia a z hodnôt Novembra. Rodiny mnohých kresťanských demokratov obetovali veľmi veľa, aby sme dnes mohli žiť v slobode. Tej sme sa dočkali, ale ako spoločnosť máme stále dlh voči generácii mladých ľudí. 

Nedokázali sme im vštepiť úctu k pravej slobode: takej, ktorá ide ruka v ruke so zodpovednosťou a hľadaním pravdy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite