Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monika Kolejáková z KDH: Musíme konať rozumne

.monika Kolejáková .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Zrekapitulujme si to: vírus je u nás 20 mesiacov. Zostane tu navždy. Nedá sa povysávať a zatvoriť do skúmavky. Čo proti nemu ľudstvo má? Izoláciu – 1. hromadnú a 2. individuálnu, 3. prostriedky na ničenie vírusov (všetkých), 4. špecifické prostriedky na zvyšovanie odolnosti imunity a 5. špeciálne nové prostriedky na zablokovanie vírusu, ktoré sa musia podať včas.

na zničenie vírusu v tele bez pomoci imunity prostriedky ešte nemáme. Preto nám boj v nemocniciach často zlyháva. Všetko, čo sa tam používa na záchranu života, potrebuje okrem iného súčinnosť imunity pacienta. Ak je malá alebo paralyzovaná, je zle. Boj proti samotnému vírusu sa musí uskutočňovať mimo nemocníc a ambulancií. V nich sa už riešia dôsledky zlyhania tohto boja.

Čo z tohto má Slovensko? Všetko. Otázka je, ako sa to používa a či toho máme dosť. MZ SR dalo  všetky potrebné povolenia, priviezlo potrebné lieky, dalo usmernenia. Ale nevie vyčarovať sestry, ktoré vedia obsluhovať prístroje, sledovať a vyhodnocovať príznaky. Neurobil sa systém, nie sú na to peniaze z MF SR a zdravotným poisťovniam sa ešte náhle pred explóziou vlny zobralo 230 miliónov.

MZ SR dalo návrhy, ale v parlamente neprešli. Kde súdruhovia zákonodarcovia urobili chybu? 1. Hromadná izolácia: nezlyhali. Lockdown nám zničí ekonomiku. Je správne, že nie je a použije sa v krajnom prípade. 2. Individuálna izolácia: necháva sa sloboda. Polovica populácie ignoruje očkovanie, možno sa o to viac sa izoluje? Kontroluje to štát? Ako? Ako to majú robiť prevádzky? Majú appku na kontrolu Covid pasov? A čo hygiena? Posilnili sa právomoci a súčinnosť s políciou? 

3. Ničenie vírusu: opäť sloboda. Vymáha sa dodržiavanie dezinfekcie a nosenia rúšok? 5. špecifická blokácia vírusu: máme ju, aj usmernenie. Ako sa na jej používanie školili obvodní lekári? E-mail nestačí. 4. Očkovanie: jediná špecifická podpora imunity, ktorú ignoruje 50 percent obyvateľstva a opozícia tento postoj hlasno podporuje, pričom zvyšuje agresivitu. Časť koalície zablokovala všetky návrhy na vymáhateľnosť súčinnosti obyvateľstva pri dodržiavaní pravidiel. Expremiér podkopáva autoritu ministra zdravotníctva. Mimo nemocníc a ambulancií sa urobilo veľmi málo. Doplatia na to ľudia životmi a zdravotníci vyčerpaním.

Všetky veľké odborné inštitúcie odporúčajú v boji s koronou konzistentné správanie štátnych inštitúcií – výzvy na očkovanie a R.O.R. A budú ďalšie vlny. Bez rozumného konania to bude veľmi ťažké.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite