Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Úroveň zadlženosti Slovenska je rekordná

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Vývoj verejných financií na Slovensku je naďalej alarmujúci. Máme rekordnú úroveň zadlženosti, ktorá rýchlo rastie, deficity sa znižujú pomaly, plány na ich ďalšie, výraznejšie zníženie nie sú dôveryhodné, čo, mimochodom, konštatuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Dlhodobú udržateľnosť verejných financií máme najhoršiu v celej EÚ a možné reformy, ktoré by situáciu mohli zlepšiť, sú často blokované v rámci koalície.

verejný dlh Slovenska aktuálne prevýšil 60,7 miliardy eur, čo v čase písania článku predstavovalo 11 114 eur na každého občana – včera som sa na to pozeral na výbornej webstránke (cenastatu.sme.sk) a odvtedy narástol o tri eurá! Teda dlh na jedného občana, samozrejme. Predložený a vládou schválený rozpočet verejnej správy (na nasledujúce tri roky 2022 až 2024) ráta do konca 2024 s nárastom dlhu o vyše 8 miliárd eur. Podľa súčasne platného ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti pri takých úrovniach dlhu (nad 60 percent HDP) by vláda v roku 2023 mala predložiť do parlamentu vyrovnaný rozpočet, čiže bez deficitu. To sa na Slovensku zatiaľ nikdy nepodarilo, ani v najlepších ekonomických časoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite