Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Novodomec z KDH: Konsolidačné úsilie blížiace sa nule?

.martin Novodomec .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala na otvorené a transparentné rozpočtovanie. Ale deficitom rozpočtu – okrem toho finančného – sú aj chýbajúce reformy a jasné opatrenia, ako prispieť k udržateľnosti verejných financií. Pri rozpočte 2022 sa na to akosi pozabudlo.

ekonomický rast + 4,2 percenta HDP v budúcom roku stojí na vysokých očakávaniach daňových príjmov vo výške + 2,2 miliardy eur, ktoré prevyšujú aj predpandemický rok 2019. Rásť majú dane zo spotreby + 1,2 miliardy eur, ako aj dane z príjmov + 1 miliarda eur. Očakávania sú príliš optimistické. Akoby nevnímali tretiu vlnu pandémie, energetickú krízu či chýbajúce čipy v priemysle. Aj odhad európskych príjmov (rekordných 4,5 miliardy eur) zaväzuje vládu naštartovať reformy s vyššou pridanou hodnotou. 

Napriek takýmto fantastickým predikciám v daňových príjmoch je výsledkom deficit 4,94 percenta HDP, čo zadlží krajinu o 5 miliárd eur. Ale pozor, vývoj verejných financií s veľmi dobrým výberom daní, ktorý zvýši sekeru o 5 miliárd, už nie je konsolidačným úsilím, ale skôr premárnenou šancou a pristúpením na rozpočtovanie nezodpovedných Ficových vlád.

 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite