Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Milan Majerský, predseda KDH: Zmena volebného systému posilní dôveru v štát

.milan Majerský .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Čím je politik od občana vzdialenejší, tým sa dôvera stráca rýchlejšie.

dôvera v štát sa nezačína „veľkou politikou“. Začína sa vlastnou skúsenosťou so štátnymi predstaviteľmi a inštitúciami. S tým, ako sú ľudia na Slovensku spokojní s komunikáciou s úradmi, s načúvaním svojim potriebám, s rozvojom svojej obce či regiónu. Ak vidia, že veci napredujú, štátu dôverujú. Keď prichádza sklamanie, dôvera sa stráca.

Čím je politik od občana vzdialenejší, tým sa dôvera stráca rýchlejšie. Spoznáte to vtedy, ak ľudia začnú používať slová ako „oni“ či „tí v Bratislave“ na vyjadrenie toho, koho považujú za zodpovedného za (ne)riešenie vecí verejných. Väčšinou je to niekto anonymný, neznámy, často kolektívny vinník.

Ako na to? Treba priblížiť politiku ľuďom a vrátiť im moc do rúk. Výrazne tomu pomôže, ak nájdeme  odvahu zmeniť volebný zákon. V KDH chceme zaviesť osem volebných obvodov pre voľby do Národnej rady, aby sme tak umožnili ľuďom v regiónoch zvoliť si svojho poslanca. Profitovať z toho budú samotní občania cez priame spojenie s parlamentom. Nebude víťaziť stranícka príslušnosť, ale do popredia sa dostane skutočný prínos konkrétneho poslanca pre región. Rozhodujúca bude dôvera – či občania vnímajú daného človeka ako skutočného zástupcu ich záujmov. Môžu ho mať takmer stále na očiach.

Môže sa to zdať málo, ale ak si budeme môcť voliť svojich regionálnych poslancov na národnú úroveň, tak bude rásť celé Slovensko. Regióny nám už niekoľkokrát dokázali svoju silu a potrebu vnímať ich, naposledy pri pandémii. Je čas oprieť sa o ne a viac počúvať ľudí zdola nielen vo výnimočnej situácii, ale vždy, keď to potrebujú. 

KDH je desaťročia najbližšie pri ľuďoch. Ako hnutie, ktorá má spomedzi všetkých politických strán najviac starostov, primátorov (220), regionálnych, mestských a miestnych poslancov 

(2 994), podporujeme silnejší hlas z miest, obcí a krajov. Ľudí by mali v parlamente zastupovať zástupcovia všetkých regiónov od východu až po západ. 

Ako je to teraz? Takmer jedna tretina všetkých poslancov NR SR sú ľudia z Bratislavy. Toto nepotrebuje ďalší komentár. Len potvrdzuje, čo všetci chceme: Nech sú politici bližšie k ľuďom. Lebo z Bratislavy jednoducho na Oravu, Kysuce či pod Tatry nevidno. 

Nemýľme sa, osem volebných zákonov nie je regionálna, ale celoslovenská téma. V KDH sa jej nebojíme. Sme pripravení meniť Slovensko. Poctivou prácou – vrátane zvýšenia počtu volebných obvodov – obnovíme dôveru ľudí vo svoj štát.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite