Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár, predseda SPOLU: Cesta k dôvere vedie cez pravdu a rešpekt. Nie cez deficit 4,3 percenta

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Nevymyslím žiadny originálnejší recept ako ten, ktorý pomenovala pani prezidentka v nedávnom prejave v parlamente. Cesta k postupnému obnoveniu dôvery v demokratické inštitúcie vedie cez pravdu, úctu a rešpekt. Z toho je jasné, že to bude cesta dlhá, s veľmi neistým výsledkom.

keby som chcel problém rozdelenej spoločnosti plnej nedôvery zľahčiť, poviem, že slovenská spoločnosť je skrátka taká. Aj v takom roku 2004 okrem armády, národnej banky a rímskokatolíckej cirkvi slovenská spoločnosť všetkým ostatným inštitúciám viac nedôverovala, ako dôverovala. Prezident mal dôveru sotva 37 percent, polícia 36 percent, národná rada 28 percent a vláda len 22 percent. 

Poďme si teda hovoriť pravdu o tom, čo sú reálne hrozby, ktoré zásadne ovplyvnia kvalitu našich životov. Skúsim tému, ktorú som v programe práve skončenej parlamentnej schôdze pokladal za najdôležitejšiu, zaujala však sotva dve desiatky mojich kolegov – správu šéfa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Jána Tótha o plnení pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Iste, Ficove a Pellegriniho vlády nám v rokoch hojnosti prejedli budúcnosť, už pred vypuknutím krízy bol indikátor dlhodobej udržateľnosti verejných financií na najhoršej úrovni od roku 2013. Samotná kríza ho však ešte viac zhoršila a dnes má Slovensko najhoršiu predikciu udržateľnosti verejných financií v EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite