Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska: To, čo v programe chýba, je dôraz na prevenciu

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Bez urážky autorom a autorkám reformy: problémom zdravotníctva nikdy nebolo napísať plán, ale zaistiť schválenie vládou a parlamentom (pozri Andrea Kalavská) a následne reformu ubrániť pred smrťou z pomstychtivosti po výmene vlády.

súčasná koalícia má v niečom vynikajúce a v niečom mizerné predpoklady na úspech.

Vďaka Plánu obnovy EÚ vie do modernizácie nemocníc investovať jeden a pol miliardy eur. No či má táto krízami zmietaná a od populistov závislá koalícia ešte dosť dychu na poctivú reformu, je otázne – schválenie rámcovej reformy vládou je jedna vec, parlamentný súhlas po tom, čo na verejnosť preniknú detaily a ozvú sa protesty, je už druhá. Pri výhodách pre očkovaných stačil prvý náznak vzdoru a Sme rodina kapitulovala.

Ideálne by reforma mala nejakú podporu väčšiny opozície, obzvlášť ak tá môže vinou nestability vlády prísť k moci ešte v úvodnej fáze realizácie reforiem. Podporu Smeru a Hlasu zjavne nemá a nikdy nebude mať. Smer zarezal reformu z dielne vlastnej ministerky ešte predtým, než mal ľud šancu protestovať; Hlas v nadbiehaní vox populi neostáva Ficovi nič dlžný. Ak budúce voľby dopadnú zle, bude na Európskej komisii – ktorá kľúčové zložky reformy financuje cez Plán obnovy – aby prinútila prípadnú hlasosmerácku koalíciu udržať kurz. 

Progresívne Slovensko podporí rozumný návrh reformy. Zdravotníctvo je v tak žalostnom stave, že nedokonalá reforma je lepšia ako žiadna. Tá navrhovaná je dobrým začiatkom. Veľké plus je, že na rozdiel od Kalavskej reformy rieši aj nedostatok všeobecných lekárov, ktorí sa pacientom nestíhajú venovať, a radšej ich posúvajú drahým špecialistom. Sľúbená digitalizácia zbaví všeobecných lekárov časti papierovania a bola prioritou aj PS/Spolu. 

Reprofilizácia nemocníc a oddelení je nepopulárny krok, ale dáva zmysel, ak má byť výsledkom kvalitnejšia starostlivosť a ak vláda nezabudne aj posilniť sieť záchranných služieb (aby sa pacient k lepšie vybavenému, ale vzdialenejšiemu lekárovi dostal načas). 

To, čo v programe chýba, je dôraz na prevenciu – zdravšiu životosprávu, čistejšie životné prostredie – a na zdravotné sestry. Ich počet ubúda rýchlejšie ako lekárov a začína ich byť katastrofálne málo. Zaslúžia si vyššie platy, na ktoré vie štát ušetriť tým, že rozšíri ich právomoci predpisovať určité lieky a pomôcky (čo dnes robia drahší lekári). Progresívne Slovensko zabojuje v parlamente za zlepšenie ich situácie.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite