Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Šmilňák z KDH: Stratíme ďalší školský rok?

.martin Šmilňák .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Máme za sebou dva covidové školské roky. Poznačili ich zľahčovanie, neskôr panika, nútený prechod na diaľkové vzdelávanie, prehĺbenie priepasti v prístupe ku vzdelaniu medzi bohatšími a chudobnejšími, zhoršené fyzické i mentálne zdravie žiakov a študentov či frustrácia a vyčerpanie pedagógov. Slovensko patrilo medzi krajiny s najdlhšie zatvorenými školami na svete. Pravidlá pre školy sprevádzal chaos, nejasnosti, zmeny pravidiel aj niekoľkokrát za týždeň.

podľa poslednej myšlienky ministra školstva sa už nebudú zatvárať školy, ale iba tie triedy, kde sa nakazí nejaké dieťa či študent. Znie to síce odhodlane, ale výsledkom bude ďalší zmätok a frustrácia.

Vieme, že delta mutácia je infekčnejšia – šíri sa rýchlejšie ako predchádzajúce. Žiaci, študenti ju šíria aj vtedy, keď nemajú príznaky. Čím vyšší vek, tým vyššia pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia. Plné zaočkovanie nie je absolútnou prevenciou, no pri ochorení výrazne zmierňuje priebeh choroby.

Z toho vyplýva, že delta sa dostane do škôl napriek rannému meraniu teploty a zberu vyhlásení o bezpríznakovosti, napriek domácim Ag testom, pravidelnej dezinfekcii či ROR pravidlám. To, že sa v triede nakazí nejaké dieťa a neskôr učiteľ, je otázkou času.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite