Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milan Majerský z KDH: Demokracia nie je anarchia, ale systém a poriadok

.milan Majerský .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Tak pred národnou radou, ako aj pred prezidentským palácom sa v minulosti konalo množstvo demonštrácií za niekoľkonásobne vyššej účasti demonštrantov ako teraz. Napriek tomu sa nestalo, aby niekto hodiny blokoval vstup do parlamentu.

prácu policajného zboru pri zásahoch voči občanom sme zvykli aj v kontexte historických udalostí – akými boli napríklad Sviečková manifestácia či novembrové udalosti – posudzovať veľmi citlivo. Veď sloboda prejavu a zhromažďovania sú hodnoty, ktoré si zaslúžia ten najvyšší rešpekt. 

Na druhej strane za ostatných tridsať rokov na Slovensku demonštrovali rôzne skupiny za alebo proti akýmkoľvek problémom, ale to, čo sa dialo pred parlamentom a prezidentským palácom v uplynulých týždňoch, sme ešte nezažili. 

Tak pred národnou radou, ako aj pred prezidentským palácom sa v minulosti konalo množstvo demonštrácií za niekoľkonásobne vyššej účasti demonštrantov ako teraz. Napriek tomu sa nestalo, aby niekto hodiny blokoval vstup do parlamentu, respektíve sa násilne dobíjal dovnútra a útočil na poslancov a novinárov. Rovnako ako si skupinky odporcov očkovania sústredené v dopravnom uzle povedali, že najlepšie riešenie je poškodiť všetkých cestujúcich v hlavnom meste, hulákať a vyhrážať sa nič netušiacim vodičom a okoloidúcim. 

Policajný zbor v oboch prípadoch vážne zlyhal. Pred parlamentom chýbali mobilné ploty, ako aj samotní muži zákona, pred prezidentským palácom ich už bolo dostatok, napriek tomu celých osem hodín nezasiahli. Vysvetlenie, že si občania majú zvykať na situácie, kedy kvalitu ich života negatívne ovplyvnia skupinky na všetko odhodlaných rozbíjačov pravidiel a systému, voči ktorým nemožno zasiahnuť, pretože sa mýlia s turistami, je jednoducho trápne. A bude ešte dlho pripomínať bezradnosť, nerozhodnosť a strach vedúcich funkcionárov polície, ako aj samotného ministra vnútra. 

Nie, demokracia nie je o tom, že slušnej väčšine budú takýmito aktivitami zasahovať do bežného života skupinky, ktoré odmietajú rešpektovať základné písané i nepísané pravidlá. Demokracia nie je anarchia, ale sloboda, ktorá rešpektuje systém a poriadok pre spoločné dobro. Prejavy nesúhlasu musia mať svoju úroveň a primeranosť. Inak sa zvrhávajú na vandalizmus. Normy v demokraciách platia pre všetkých, bielych aj čiernych, bohatých aj chudobných, zdravých aj chorých, šťastných aj menej šťastných. A ak tieto normy niekto porušuje, zakročia príslušné orgány. 

Tretiu demonštráciu už policajný zbor zvládol lepšie. Skúsenosti z nezvládnutých demonštrácií ukázali, že zásahy a reakcie policajtov musia byť rýchle a adresné, zároveň by muži zákona mali mať pripravených viacero alternatív zvládania rôznych možností, akými sa demonštrácie môžu uberať. 

Ďalšia vážna skúška čaká silové zložky počas návštevy Svätého otca, kde bude nevyhnutné mať jasnú stratégiu a akcieschopné velenie. Verím, že ju (poučení poslednými skúsenosťami) zvládnu

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite