Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miroslav Kollár zo Spolu: Dôvera sa ťažko získava, ale ľahko stráca

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Myslím si, že v prípade nedávnych protestov proti očkovaniu v centre Bratislavy polícia zlyhala, tak ako zlyhala v prvý deň protestov pred parlamentom.

som človek protestov. Bol som na námestiach v novembri 1989, bol som v uliciach v 90. rokoch na protestoch proti mečiarizmu. Zažil som, keď sa podporovatelia Mečiara pustili do šéfredaktora tohto časopisu, prišiel tam na námestí o svoju tašku, ktorú mu potom vrátil na výsluchu príslušník SIS. Bol som na námestiach aj nedávno po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Som presvedčený zástanca slobody prejavu a zhromažďovania, pretože som prvých 20 rokov života prežil v režime, ktorý takéto slobody potláčal násilím a trestal väzením.

Napriek tomu si myslím, že v prípade nedávnych protestov proti očkovaniu v centre Bratislavy polícia zlyhala, tak ako zlyhala v prvý deň protestov pred parlamentom. Vzhľadom na počet protestujúcich nemohol byť v prípade aktívnejšieho prístupu policajného zboru problém zabezpečiť na jednej strane právo na realizáciu práva protestujúcich zhromažďovať sa a vyjadriť svoj názor, ale na druhej strane ochrániť občanov, ktorí sa stali terčmi útokov protestujúcich a zabrániť hodiny trvajúcej blokáde centra hlavného mesta. 

Vyjadrenie policajného prezidenta Kovaříka, že občania si majú zvykať na to, že demonštranti ich majú právo obmedzovať v bežnom spôsobe života, považujem za rezignáciu na niektoré zo zákonných úloh policajného zboru. A nielen tento moment otvára diskusiu o jeho spôsobilosti kvalitne a v súlade so zákonom vykonávať funkciu.

Tu však treba veľmi pozorne a citlivo oddeľovať reálne zlyhania polície od snahy ficovskej garnitúry vniesť do radov bezpečnostných zložiek ešte väčší chaos a nedôveru a nabúrať beztak krehkú dôveru k nim u verejnosti. Vyšetrovatelia sú už naozaj blízko ficovských politických špičiek, v ich biznis pozadí už siahajú na prvú ligu, za ktorou sú už len ich politickí krstní otcovia. Všetkým slušným a schopným policajtom treba držať palce a chrbát, aby mohli (aj keď pod veľkým tlakom nielen kriminálneho prostredia) robiť svoju prácu.

V prostredí, v ktorom je absolútnou prioritou dôsledné vyšetrenie korupčných a mafiánskych schém nedávnej minulosti a potrestanie riadne usvedčených vinníkov, bez čoho nie je možné navrátiť aspoň elementárnu dôveru vo funkčnosť štátu a stranícky politický systém, je zložité vyvodzovať zodpovednosť za iné profesionálne pochybenia. Lebo „vyšší princíp“. 

Aj tento moment v súčasnosti zachraňuje policajného prezidenta vo funkcii. A asi aj ministra vnútra. Ktorý, pripomínam, nie je len „ministrom polície“, ale aj verejnej správy, kde jeho „performance“ tiež nie je zrovna na olympijskú medailu.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite