Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Simon z Maďarského fóra: Silové zložky potrebujú systémovú zmenu

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Dnes sa háda pravá ruka policajného prezidenta s jeho ľavou rukou. Tak vyzerá situácia v rámci polície. Ministerstvo vnútra potrebovalo a potrebuje systémovú zmenu, ktorú ani minister Mikulec, ani policajný prezident Kovařík neiniciujú.

osemhodinová blokáda centra Bratislavy antivaxermi a kotlebovcami bolo jedno obrovské zlyhanie polície. Vyzeralo to tak, ako keby sa Kovařík verejne poďakoval extrémistom (kotlebovcom) za podporu vo výbore NR SR. V skutočnosti sa človek tak úzko spolupracujúci s režimom smeráckej mafie nikdy nemal stať šéfom polície. Časť Kovaříkových ľudí v NAKA vyšetruje zločiny a zločincov, dostávajú sa aj na vyššie poschodia a čoraz bližšie k vrcholovým politikom. Naopak druhá časť jeho podriadených v inšpekcii zase vyzerá, ako keby ich sabotovala. Toto je jeden z dôkazov toho, že pravá ruka policajného prezidenta sa háda s ľavou rukou. Netreba zabúdať ani na skutočnosť, že na polícii nedošlo k personálnym obmenám a na dôležitých postoch sú tí, ktorých tam menoval ešte Kaliňák s Gašparom. A podľa toho, čo jednotliví kajúcnici popisujú, do funkcií boli nominovaní ľudia, ktorí boli systému poplatní. Je asi ťažko mysliteľné, že Gašparovi a Kaliňákovi nominanti budú pracovať proti systému, v ktorom sa im „darilo“.

Vnútorné procesy v policajnom „zbore“ sú nastavené ešte z čias komunistov tak, aby jeden policajt pomáhal druhému. Alebo jeden maril prácu toho druhého, keď je treba. Zodpovedným za tento stav je aj samotný minister, ktorý si policajného prezidenta osvojil a vymenoval. A dnes jeho kroky obhajuje. Je treba si uvedomiť, že dôveryhodnosť polície, prokuratúry a súdov sú zárukou demokracie v krajine.

Maďarské fórum preto presadzuje systémovú zmenu v silových zložkách a odčlenenie polície od policajnej inšpekcie. Každému rozumnému človeku je jasné, že nie je dobré, ak niekto kontroluje sám seba. Na to ale táto vládna koalícia asi nemá odvahu. Toto považujeme za historicky premárnenú šancu.  Policajný zbor v takomto stave robí medvediu službu zločincom. Na jednej strane ich vyšetruje a odhaľuje zločiny, na strane druhej im poskytuje množstvo procesných výhovoriek, aby aspoň na súde uspeli. Zostáva nám veriť, že sa mýlime, aj keď je táto možnosť málo pravdepodobná.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite