Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miroslav Kollár zo SPOLU: Ako môže Kube pomôcť slobodný svet?

.miroslav Kollár .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Ani oslobodenie Kuby spod komunistickej diktatúry nebude znamenať automatické zlepšenie života obyčajných Kubáncov. Proces prechodu od komunistickej diktatúry k demokracii bude dlhý, ťažký, iste bude mať svojich víťazov aj porazených a nie vždy bude toto delenie spravodlivé.

tento týždeň som sa na chvíľu pristavil pred parlamentom pri zhromaždení Kubáncov a Kubániek žijúcich na Slovensku, aby som podporil ich protest proti aktuálnym represiám, ktoré pácha súčasný havanský režim proti vlastným obyvateľom. Len tesne som sa minul s poslancom Blahom, ktorý tam vraj strašil s heslom „Ruky preč od Kuby“.

Nemal pravdu, práve naopak. Ak chceme naozaj pomôcť občanom „ostrova slobody“ (to je ešte cynickejšie pomenovanie ako Smer – sociálna demokracia), nesmieme ich nechať v ich aktuálnom boji za slobodu osamotených. Najmä my, čo sme si vyskúšali boj o slobodu na vlastnej koži.

Pretože situácia na Kube, ktorej ekonomika sa pred rokom prepadla o viac ako desať percent a inflácia oberá ľudí o schopnosť zabezpečiť si základné podmienky pre život, sa s rastúcimi protestmi zostruje. Represie režimu súčasného prezidenta Díaz-Canela narastajú, počet ľudí, ktorých zadržali alebo ktorí zmizli, sa ráta na stovky. Znalci pomerov zároveň konštatujú, že súčasný prezident nemá rešpekt obyvateľstva, aký mal napriek všetkým problémom Fidel Castro a aj preto eskaluje domáci odpor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite