Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Simon z Maďarského fóra: Rozsah rodinkárstva je medzi sudcami nevídaný

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Maďarské fórum vo svojom programe navrhuje, aby sa sudcovia nemohli pri vynesení rozsudku skrývať za anonymitu. Nech za svojimi zákonnými rozhodnutiami a spravodlivými procesmi a rozhodnutiami stoja aj vlastnou tvárou.

systém slovenského súdnictva, jeho vnútorné a vonkajšie kontrolné mechanizmy, vyvodenie zodpovednosti za zlé rozhodnutia aj vnútorná očista súdnictva sú zle nastavené. Jednou z príčin tohto stavu je dlhoročné pôsobenie Štefana Harabina,  ktorý ako minister spravodlivosti, predseda Súdnej rady či predseda Najvyššieho súdu ovplyvňoval proces tak, aby sa systém ,,náš človek“ presadil aj v súdnictve.  Rozsah rodinkárstva je medzi sudcami nevídaný. Výber sudcov bol nevhodne nastavený, dokonca sa dá povedať, že vyslovene zlý. Nemôžeme zabúdať na ľudí (politikov, strany) ktorí pomohli tomuto systému vzniknúť a dlhodobo ho udržiavali pri živote. Boli to hlavne predstavitelia HZDS a Smeru.

V slovenskom súdnictve je síce mnoho dobrých sudcov, no mnohí z nich dlhé roky mlčali a tým sa stali spoluzodpovednými za stratu dôveryhodnosti súdnictva. Dnes vidíme, ako jednoducho sa dali kúpiť rozhodnutia niektorých sudcov. 

Maďarské fórum vo svojom programe navrhuje, aby sa sudcovia nemohli pri vynesení rozsudku skrývať za anonymitu. Nech za svojimi zákonnými rozhodnutiami a spravodlivými procesmi a rozhodnutiami stoja aj vlastnou tvárou. I keď táto povinnosť uzákonená zatiaľ nie je, už sa nejeden sudca postaví pred kamery a nebojí sa obhajovať a zdôvodniť svoje rozhodnutie. Práve to považujeme za základný kameň očisty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite