Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Branislav Vančo z Progresívneho Slovenska: Ako zvýšiť kvalitu práce sudcov a sudkýň?

.branislav Vančo .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Za takmer tri dekády existencie samostatnej slovenskej justície sme tu mali len dve výraznejšie snahy o jej komplexnú reformu. Prvú na začiatku milénia, keď sa o ňu na ministrerstve spravodlivosti snažila progresívne zmýšľajúca skupina ľudí okolo Jany Dubovcovej a druhú, ktorú sledujeme práve teraz. Obe tieto reformné snahy spája cieľ, ktorým je efektívna a dôveryhodná justícia. Aj podľa výsledkov prieskumu, ktorý nedávno zverejnila Európska komisia, sa však tento cieľ zatiaľ nenaplnil.

dôvod je pomerne jednoduchý, dôvera sa buduje dlho ale rýchlo sa stráca, a to najmä, ak ľudia vidia alebo cítia, že justícia neslúži len spravodlivosti. Na Slovensku sme za tri dekády zažili príliš časté a príliš dlhé obdobia, keď bola justícia na okraji záujmu, obdobia, keď ministri nemali poriadnu reformnú víziu, ale aj temné obdobia, keď bolo až príliš vidno, že časť justície slúži iba mocným. A práve tento vývoj sa odzrkadľuje aj v súčasnej nedôvere v justičný systém. 

Márii Kolíkovej sa s pomocou Súdnej rady podarilo vytvoriť Najvyšší správny súd, ktorý by mal priniesť nielen zvýšenú odbornosť a efektivitu v správnych kauzách, ale aj zásadne zlepšiť vyvodzovanie disciplinárnej zodpovednosti za zlyhania sudcov alebo advokátov. Toto považujem za veľkú nádej, pretože spravodlivé očistné procesy musia fungovať v každom systéme, ale pre justíciu sú až životne dôležité. Aby tento systém naozaj fungoval, je však nevyhnutné zaviesť čo najobjektívnejší systém kontroly a hodnotenia kvality práce sudcov a sudkýň, aby vyvodzovanie zodpovednosti stálo na objektívnych faktoch alebo dátach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite