Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Gál z Maďarského fóra: Predčasné voľby nepodporujeme

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Historické skúsenosti nám hovoria, že v prípade referend je namieste značný skepticizmus, lebo boli až príliš často zneužité na rôzne politické účely a skôr podkopávali, než zachraňovali demokraciu.

referendum o predčasných voľbách nepodporujeme, lebo jeho hlavným cieľom je zastavenie vyšetrovaní a trestných stíhaní predstaviteľov a nominantov mafiánskeho štátu a zároveň návrat štruktúr skorumpovaného, uneseného a mafiánskeho štátu k moci. 

Zároveň budeme rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu v tejto otázke a sme zvedaví na zdôvodnenie rozhodnutia. Možno budeme súhlasiť s argumentáciou súdu, možno s ňou budeme polemizovať, ale nechceme spochybňovať samotné rozhodnutie – politici by to rozhodne robiť nemali. Majú predsa možnosť hlasovaním v parlamente meniť samotnú Ústavu.

Čo sa týka otázky referenda o predčasných voľbách vo všeobecnej rovine, to je už veľmi zložitá otázka, politická, politologická aj právna. Referendum o predčasných voľbách rozhodne môže byť nástrojom na záchranu demokracie, akousi poslednou inštanciou, záchrannou brzdou. Povedzme proti Mečiarovi alebo proti mafiánskej vláde. Ale môže to byť aj naopak,  môže to byť nástroj na zničenie demokracie využitý Mečiarom a jemu podobným či mafiánskou vládou. V súčasnosti nepochybne štruktúry mafiánskeho štátu chcú zneužiť inštitút referenda pre čím skorší návrat k moci.

Historické skúsenosti nám hovoria, že v prípade referend je namieste značný skepticizmus, lebo boli až príliš často zneužité na rôzne politické účely a skôr podkopávali, než zachraňovali demokraciu. Zoznam diktátorov, ktorí zneužili referendá na zabetónovanie svojej moci, je dosť dlhý – od Adolfa Hitlera až po Huga Cháveza. Nie náhodou Margaret Thatcher raz nazvala referendum „nástrojom diktátorov a demagógov“, ktorý môže byť nebezpečný pre menšiny a môže podkopať suverenitu parlamentu. Nie je náhoda, že napríklad základné ľudské práva alebo rozpočtové otázky sú vo väčšine demokracií vyňaté z okruhu problémov, o ktorých možno organizovať referendum. Pri všeľudovom hlasovaní jednoducho často zapôsobia emócie alebo dobre znejúce heslá z úst demagógov a populistov namiesto racionálneho uvažovania. V dobe „alternatívnych faktov“ to  môže byť obzvlášť nebezpečné. 

Preto pri upravovaní celoštátnych referend buďme radšej konzervatívni a nemeňme súčasné – dosť prísne – pravidlá, čo sa týka ich platnosti a úspešnosti. Zachovajme radšej súčasnú formu reprezentatívnej demokracie prostredníctvom volených zástupcov v parlamente – je síce plná problémov a má ďaleko do dokonalosti, ale stále je to lepšie, než sa púšťať do experimentov s priamou demokraciou v častých referendách.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite