Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monika Kolejáková z KDH: Sedem rád ako zvládnuť tretiu vlnu

.monika Kolejáková .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Bolo by neospravedlniteľné, keby nás koronavírus znovu prekvapil.

v KDH sme už začiatkom júna predstavili sedem rád vláde, ako už dnes zvládnuť tretiu vlnu koronavírusu tak, aby nás znova neprekvapila. To by už bolo neospravedlniteľné. Tu sú tie rady:

1. Zmysluplné testovanie. Nie celoplošné antigénové, ale presnými PCR testami. V ohniskách a tam, kde sa prirodzene združujú kolektívy. Ak sú nedostupné PCR testy, antigén treba pretestovať, respektíve investovať do LAMP testov. Delta variant má nenápadné prejavy ako pri bežnej nádche. Musíme zaviesť logistiku PCR testovania aj v ambulanciách. Aby sme pri zaočkovanom personáli už neobmedzili odkladnú zdravotnú starostlivosť, lebo sa nám to škaredo vypomstí.

2. Efektívne trasovanie. Pre krajiny úspešné v boji s covidom je absolútnym základom. Dohľadávanie kontaktov umožní ohraničiť ohnisko, ale pomôže aj zachytiť smer, kam sa vírus bude šíriť. Tak môžeme predpokladať vývoj a pripraviť sa na obmedzenia v regiónoch. Škoda, že sme už v zime nespustili aspoň pilotný program Redacs, ktorý by nám pri vymedzení ohnísk účinne pomáhal.

3. Dôsledná karanténa. Delta variant príde. Ohrození a zároveň rizikoví sú najmä neočkovaní. Pri pozitivite musí byť karanténa (najmä neočkovaných) dôsledne kontrolovaná a jej porušenie priamo alebo nepriamo sankcionované. Je v záujme nás všetkých zachovať zdravie občanov a ekonomickú stabilitu. O to by sa mal usilovať každý, nečakať to iba od iných. Pri izolácii je nutné dôkladne oddeliť infekčných od zdravých.

4. Monitorované hranice. Tadiaľto nám príde nová nebezpečnejšia mutácia. Preto musíme hranice poctivo kontrolovať. Slováci sú vynachádzaví, preletia pol zemegule, aby zamaskovali pobyt v čiernej krajine. Tomu je potrebné predísť.

5. Jasný semafor a jeho zrozumiteľná komunikácia, ktorá sa nemení každý deň. Prax ukázala, že krajiny, ktoré boli rozvážne v komunikácii, lepšie zvládali pandémiu.

6. Zodpovedné riadenie. Populizmus a politikárčenie musia ísť pri pandémii bokom. Záleží iba na odbornosti. Od politikov sa čaká jasný signál voličom, že všetci sme Slovensko a že každý sa bude snažiť zmierniť dopady pandémie. A to za existujúcich okolností znamená najmä:

7. Masové dobrovoľné očkovanie. To je dnes ukazovateľom vyspelosti štátu a jeho občanov. Či chápu pojem spoločného dobra a vzájomnej pomoci. Bez neho budeme ako loďka vydaná napospas oceánu.

Tieto letné mesiace sú kľúčové na prípravu. Vláda sa, zdá sa, prebrala. Jediné dôležité však bude, či dotiahne odborné procesy. Jednoducho musí. Jednotlivci to nezvládnu.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite