Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Holečková z KDH: Čo spraviť s neudržateľnosťou prvého piliera

.martina Holečková .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Riešením je iba zodpovedný sociálny systém a prispôsobovanie štruktúry verejných financií demografickým zmenám.

neudržateľný prvý pilier, zle investované úspory v druhom pilieri a vysoké poplatky v treťom pilieri predstavujú vysoké riziko najmä pre súčasných pracujúcich. Od zodpovednej vlády by sa očakávalo, že sa k tomu postaví čelom. Zatiaľ sme svedkami odsúvania odborných riešení, ktoré slovenský dôchodkový systém potrebuje ako soľ, a to čím skôr. 

O neudržateľnosti prvého piliera už bolo napísané veľa. Každému je jasné, že demografický vývoj prinesie nárast počtu poberateľov starobných dôchodkov a pokles počtu prispievateľov do systému. Predchádzajúca vláda to ešte zhoršila, keď prijala populistické opatrenia s cieľom získania sympatií dôchodcov. Súčasná vláda zatiaľ komplexné riešenie, ktoré vyrovná očakávané príjmy dôchodkového systému s očakávanými výdavkami, nepredstavila. Teda, pokiaľ to nemá byť len návrat k automatickému posunu dôchodkového veku, ktorý v minulosti zaviedla strana Smer a následne ho sama zrušila. 

Diskusie o prvom pilieri, či v ňom bude v budúcnosti chýbať miliarda, alebo dve či tri, znejú ako zo zlého filmu. Ľudí zaujíma, koľko doň musia platiť, či za to majú nejaké garancie a koľko z neho dostanú. Aktuálne odpovede sú nelichotivé. Platiť musia veľa, garancie nie sú a čím ďalej majú od dôchodkového veku, tým menej si môžu byť istí tým, koľko dostanú, lebo zákon o sociálnom poistení sa mení ako na bežiacom páse. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite