Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechala zo Spolu: Bez zmeny

.pavel Nechala .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru vznikla dňa 1. decembra 2012 v rámci reorganizácie Prezídia Policajného zboru, zánikom Úradu boja proti korupcii a Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Na čele zaniknutého Úradu boja proti korupcii stál súčasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

o zlúčení špecializovaných útvarov hovorili vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar od nástupu do funkcií. Ak pri vzniku NAKA stála ambícia vtedajšieho ministra Kaliňáka mať minimálne veci pod kontrolou, tak dnes sa debata vedie skôr o mene bývalého riaditeľa Branislava Zuriana. Neuniká nám však pri tejto diskusii podstata problému?

Z právneho hľadiska je NAKA organizačný útvar zriadený ministrom, ktorý má riešiť aktivity na úseku boja proti trestnej činnosti, ktorá svojím charakterom predstavuje najzávažnejšie formy trestných deliktov. Osobitné postavenie si vyžaduje aj adekvátne technické a personálne vybavenie. A z toho vyplýva aj získavanie kľúčových informácií na obvinenie možných páchateľov. Práve zraniteľnosť informačného systému NAKA tak bola predmetom kritiky minulých vlád.

Zraniteľnosť informačného systému nie je však jediný problém tejto inštitúcie. Jej prvý riaditeľ Milan Tököly bol vo funkcii iba deväť mesiacov. Meno druhého riaditeľa Daniela Gogu bolo spájané s neúspešnou a tragickou policajnou akciou v Leviciach z augusta 2008, až sa napokon objavil v roku 2016 v orgánoch Petronius Oil, ktorá je materskou spoločnosťou Petronius Refinery. Ani jeho nasledovník nerobil elitnému útvaru dobré meno. Peter Hraško je spájaný s Róbertom Krajmerom a jeho manželka pôsobí vo firme, ktorú ovládajú vplyvní podnikatelia Zoroslav Kollár a Norbert Bödör. Obvinenie doteraz posledného riaditeľa Branislava Zuriana je potvrdením zlého štandardu a bolo by skôr prekvapením, ak by tak neskončil.

Kritizovaný informačný systém, ako aj spôsob vedenia špecializovaného útvaru, z ktorého vyplývajú zlyhania jeho riadiacich predstaviteľov, sú dostatočné argumenty pre reformnú zmenu. Vláda, ktorá sa hlási k boju proti nečistým praktikám, by teda mala konať. A úlohou vlády a ministra nie je vyšetrovanie možných trestných činov exriaditeľa Zuriana. Úlohou je nastaviť systém tak, aby k zlyhaniam nedochádzalo a ak k nim dôjde, aby boli skoro odhalené a potrestané. O takýchto opatreniach by sme mali dnes diskutovať,  no pozeráme sa iba na obsadzovanie horúcej stoličky nového riaditeľa/riaditeľky NAKA bez dobudovania kontrolných mechanizmov a posilnenia transparentnosti.

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite