Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gál z Maďarského fóra: Matovič zase strieľa od pása bez konzultovania s koaličnými partnermi

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

čo chcel dosiahnuť Matovič s neskôr upraveným sľubom, že prídavky na deti zvýši na 200 eur? Podľa jeho slov zvýšenie pôrodnosti, odvrátenie demografickej krízy, vyššia podpora rodín a zrejme ani vyššie preferencie pre seba a stranu by nezaškodili. A čo by mohol dosiahnuť?

podľa odborníkov výrazne a dlhodobo udržateľne vyššiu pôrodnosť/plodnosť určite nie. Jednoducho to nefunguje tak, že štvornásobné zvýšenie prídavkov (po novom na 100 eur) štvornásobne zvýši plodnosť. Ak by sa to udialo, tak by sme mali jednu z najvyšších plodností na svete, vyššiu ako Nigéria alebo Somálsko. 

Dokonca zvýšenie nemusí pohnúť pôrodmi vôbec, vo svete neexistuje žiaden precedens, že drastický nárast jedinej peňažnej dávky výrazne zmenil demografické trendy. Mimochodom, najvyššia pôrodnosť je v najchudobnejších krajinách, a nie v tých s vysokou podporou. U nás existuje reálna šanca na zdvihnutie plodnosti azda len v najchudobnejších rómskych komunitách, kde je najmenšia šanca, že to o 20 až 30 rokov pomôže pri riešení ekonomických dôsledkov starnutia. 

Vyššia podpora rodín s deťmi, najmä tých pracujúcich, by určite nastala, ale druhá stránka tej istej mince je, že len z vyšších daní od rodín, najmä tých pracujúcich. Otázkou je len, či teraz alebo v budúcnosti. Daňovo-odvodové zaťaženie a deficity verejných financií sú už teraz dosť vysoké, neexistuje priestor na ich výrazné zvýšenie. Okrem toho vyššie dane, napríklad DPH, nemusia automaticky úmerne zdvihnúť aj príjmy.

Čo sa týka vyššej popularity, to sa môže skomplikovať. Poľská vláda, ako jeden zo vzorov, výrazne zvýšila prídavky, ale podiel rómskej populácie je tam marginálny. Maďarská vláda, ako druhý vzor, zvyšovala mnohé podporné schémy, ale nie prídavky, ktoré sú zmrazené na úrovni roka 2008, podiel rómskej populácie je tam podobný ako na Slovensku. Čiže Matovič chce ísť poľskou cestou, pričom má rómsku menšinu ako v Maďarsku. Hrozí to skôr posilnením extrémistickej scény na Slovensku, a nie rastom preferencií OĽaNO. 

Okrem toho Matovič zase strieľa od pása bez konzultovania s koaličnými partnermi – tí sa dozvedeli o nápade z Facebooku a tlačovky, a musia reagovať odmietavo, čím bývalý premiér pokračuje v destabilizácii svojej vlády. Jeho nutkanie bombasticky a skratkovito vyriešiť zložité problémy neustále vedie k tomu, že narazí na múr reality a rozbije si hlavu. Mimochodom, autor tohto článku s manželkou nedávno privítali do rodiny štvrté dieťa – nie je to iba o prídavkoch, do rozhodnutí vstupujú mnohé faktory.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite