Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hipš zo Spolu: Veľká zmena vzniká z viacerých malých zmien

.juraj Hipš .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Od začiatku pandémie hovoríme, že je potrebné počúvať vedcov a odborníkov. Celoplošné testovanie bolo prezentované ako zázračný liek, povestná „atómofka“, s ktorou prišiel vtedajší premiér. Geniálny nápad, ktorý nám mal pomôcť vrátiť sa k bežnému životu.

head_photo

čas ukázal, že zázraky sa nedejú a zložité problémy sa nedajú riešiť jednoduchými a na prvý pohľad geniálnymi riešeniami. Potvrdila to aj štúdia prezentovaná v časopise Science. Celoplošné testovanie v kombinácii  s ostatnými opatreniami bolo účinné a zrazilo stúpajúcu krivku pandémie. Či to však bolo vďaka opatreniam alebo testovaniu, vedci nevedia.

 Je otázkou, že či náklady vynaložené na celoplošné testovanie boli vynaložené efektívne. Či by sme rovnaký efekt nedosiahli aj opatreniami, ktoré by vyzerali menej bombasticky, nestáli by toľko energie a nepolarizovali spoločnosť.

V strane Spolu razíme cestu toho, že je potrebné konať krok po kroku, že malé zmeny robia zmenu veľkú. Vynakladáme milióny eur na celoplošné testovanie, ale nijako ďalej nepracujeme s pozitívne testovanými ľuďmi. Netrasujeme ich kontakty, nevieme, či skutočne dodržiavajú karanténu. Spoľahlivé PCR testy sú cenovo nedostupné pre väčšinu populácie.

Dodržiavanie prísnych opatrení nechávame na dobrovoľnosti ľudí a nikto ich nekontroluje. Nedisciplinovanosť nie je trestaná, poctivosť sa neopláca.

V takejto atmosfére prišiel nedávny prieskum, ktorý potvrdil, že veľká časť ľudí berie negatívny test z antigénového testovania ako priepustku na slobodu. Vláda nedostatočne komunikovala, že antigénový test nie je stopercentne spoľahlivý a veľká časť ľudí sa vďaka nemu menej obmedzuje. To je nebezpečné.  

Slovensko potrebuje odvážnych politikov, ktorí sa neboja zložitejších a poctivých riešení. Nateraz sa už celoplošné testovanie ukazuje ako neefektívne. Potrebujeme sa vrátiť k tomu, po čom odborníci volajú od minulého leta. Posilnenie spoľahlivého PCR testovania pre tých, ktorí nemôžu mobilitu obmedziť. Potrebujeme trasovaciu aplikáciu, čakáme na ňu od minulej jari. Pozitívni ľudia by mali dostať podporu a presné inštrukcie v tom, ako postupovať pri izolácii a ako sa liečiť.

Porazenie pandémie nie je otázkou jedného dňa a noci, ale výsledkom série premyslených krokov a stratégie. Už teraz bývalý premiér tri dni sedel na Úrade vlády s vedcami a pripravoval opatrenia k zvládnutiu pandémie. Doteraz neboli uvedené do praxe. Azda si ich osvojí jeho nástupca. Potrebujeme vidieť svetlo na konci tunela a kroky, ktoré nás k nemu dovedú. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite