Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stohlová zo Spolu: Sme skokanom v zelenej energii?

.tamara Stohlová .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Populizmus vábi nereálnymi či klamlivými riešeniami. Nie sú podložené dôkazmi ani potvrdené odborníkmi. Sľubuje riešenia, ktoré znejú pekne bez ohľadu na to, či sú funkčné a či má v pláne ich dodržať. Jednoduché riešenia, jasné ako facka, na zložité problémy. Platí to aj pre klimatickú krízu, ktorá sa pomaly dostáva medzi mainstreamové témy.

slovensko je najnovšie skokanom v zelenej energii. Pozbierali sme nové dáta o kúrení drevom v domácnostiach a  – voilà, nesplniteľné ciele pre obnoviteľné zdroje energie na rok 2020 sú splnené. Znie to pekne, ale realita je diametrálne odlišná – uhlíkovo neutrálne palivo, ktoré ničí naše prírodné bohatstvo a ktoré zabíja ľudí mŕtvicou či rakovinou pľúc.

Formálne je biomasa skutočne uhlíkovo neutrálna. Pri jej pálení síce vznikajú rovnaké emisie ako z uhlia, ale rast nového stromu, ktorý nahradí ten spílený, sťahuje CO2 z atmosféry. Problém je, že strom nestiahne emisie okamžite, robí to celý svoj život. Koncovka sťahovania je úspešná len vtedy, ak strom necháme v lese zostarnúť a zomrieť. Inak je to skôr pyramídová hra ako funkčné riešenie.

Zásadným problémom je, že na Slovensku často ťažíme v starých lesoch, kde má byť prioritou ochrana prírody a neprodukčných funkcií. Les je najlepším správcom vody. Obce v dolinách chráni pred povodňovými vlnami a zadržaná voda pomáha predchádzať vyschnutým studniam. Chráni aj pôdu, ktorá odplavuje dôležité živiny a zanáša vodné nádrže. Prirodzený les je živý a odolný, jeho dôležitosť potvrdí každý odborník na ekológiu. A na holých stráňach rúbanísk asi sotva budeme dovolenkovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite