Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dušan Bráz z Maďarského fóra, ODS, Za regióny, Rómskej koalície, DS: Za súčasnú situáciu s pediatrami môže štát

.dušan Bráz .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Už pár mesiacov je spoločnosť traumatizovaná výpoveďami pediatrov z pohotovostných služieb na pediatrických Ambulanciách pohotovostnej služby (APS). Súčasný stav je výsledkom dlhodobého zlyhávania regulátora – štátu.

problematické sú 2 hodiny APS medzi 20:00 až 22:00. Isté je, že APS budú fungovať a výpovede sú len formálne. Lekár slúžiaci pohotovosť je zamestnancom poskytovateľa, ktorému VÚC v súlade so zákonom prikáže vykonať službu na APS. V prípade nevykonania vypísanej služby sú zákonom definované sankcie. Nemocniční lekári sa obávajú, že v priebehu 2 hodín medzi 20:00 – 22:00 budú mať viac práce a budú preťažení na urgentných ambulanciách nemocníc. 

Rozumné riešenia sa minuli, na rade sú riešenia krízové a narýchlo. Napriek stavu je najpodstatnejšie zdravie. Slovenská lekárska komora  navrhla redukciu bodov pediatrickej APS na spád s 20-tisíc deťmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite