Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dá sa ešte veriť policajnej stránke Hoaxy a podvody? Eštok ju dal do rúk klamárovi

.martin Hodás .meme/hoax

Nové vedenie ministerstva vnútra pokračuje v ničení dobrého mena vlajkovej lode štátnej komunikácie, policajnej facebookovej stránky Hoaxy a podvody.

Dá sa ešte veriť policajnej stránke Hoaxy a podvody? Eštok ju dal do rúk klamárovi

facebooková stránka Hoaxy a podvody, ktorá sa v roku 2018 stala prvou lastovičkou štátu v boji proti hoaxom a dezinformáciám na internete, krátko po nástupe novej vlády doslova zakapala.

Najprv do jej obsahu bezprecedentne zasiahol nový minister vnútra Matúš Štutaj Eštok, následne z rezortu odišiel dlhoročný administrátor a tvorca policajných profilov David Púchovský, a nakoniec stránka v novembri prestala uverejňovať nový obsah.

Pred pár dňami však profil na chvíľu ožil. Objavilo sa na ňom video s posolstvom „nikdy sme neodišli“ a Šutaj Eštok v nadväznosti prezradil Novému času, že profil plánuje pokračovať. No môžeme informáciám, ktoré bude zverejňovať, naďalej veriť? Rezort vnútra totiž zdanlivo robí všetko preto – či už úmyselne alebo nechcene – aby podkopalo dôveryhodnosť projektu.

chcú edukovať o informačných operáciách

Minister vnútra uvádza, že policajná stránka sa bude primárne venovať „novým praktikám a postupom podvodníkov“. Zároveň dodáva, že „novou pridanou hodnotou bude edukačný obsah v oblasti informačných operácií“.

Inak povedané, ľudia okolo stránky budú fungovať ako obyčajní preventisti. Upozorňovať budú na internetové podvody a riziká digitálneho sveta.

To projekt robil aj doteraz, kde však ostali hoaxy a dezinformácie? Eštokova odpoveď naznačuje, že táto agenda z portfólia projektu takmer úplne vypadne, keďže spomínaný edukačný obsah má byť „novou pridanou hodnotou“. Pravdepodobne preto pôjde o obsah iného charakteru, než bolo doterajšie vyvracanie šíriacich sa klamstiev na internete.

ne/policajná stránka

Nedá sa tomu čudovať. Tieto aktivity súčasnej vláde – ešte v čase, keď bola opozíciou – ležali v žalúdku a opakovane avizovala, že proti nim zakročí.

Aby toho však nebolo málo, ku pokračujúcemu rúcaniu projektu prispievajú aj organizačné zmeny na pozadí. Hoci sa totiž predmetná facebooková stránka volá „Hoaxy a podvody - Polícia SR“, v skutočnosti viac nepatrí polícii. Jej správa totiž prešla pod Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH).

Ide o donedávna uznávaný úrad pôsobiaci pod ministerstvom vnútra. Aj v ňom však nastali čistky. Hlavnou personálnou zmenou bol odchod šéfa CBHH, uznávaného odborníka Daniela Mila. Na jeho miesto v januári nastúpil bývalý pracovník ministerstva obrany Peter Ihnatišin.

bude klamár hovoriť pravdu?

Toto meno vám možno nič nehovorí, avšak je veľmi dôležité. Práve on totiž napísal nikým neautorizovanú, nepresnú až manipulatívnu správu o pracovnej ceste dvoch desiatok slovenských odborníkov do Bruselu. Správu napísal za chrbtom ostatných a následne záhadne „unikla“ k Robertovi Ficovi, ktorý sa ňou oháňa dodnes.

Podľa správy mala slovenská výprava žiadať NATO, aby na Slovensko vyslalo tím v snahe zabrániť opozícii, aby sa dostala k moci.

Viacerí členovia výpravy vrátane Davida Púchovského uviedli, že Ihnatišin sa im v nadväzosti na zverejnenie správy ospravedlňoval a sypal si popol na hlavu.

Ako sa táto správa dostala k Ficovi, nie je jasné. Faktom ostáva, že po nástupe garnitúry sa Ihnatišinovi ušlo miesto šéfa jednej z doposiaľ kľúčových inštitúcií bojujúcich napríklad proti ruským vplyvovým operáciám na Slovensku.

budú ešte na niečo dobrí?

Ako má bežný občan dôverovať štátnemu projektu Hoaxy a podvody, keď momentálne zavádza už svojim názvom (keďže ho viac nespravuje polícia) a v jeho čele je človek, ktorý podľa všetkého klamal v tak dôležitej veci a pomohol tak Smeru a súčasnej vláde v pretláčaní jej manipulatívnych a klamlivých predvolebných naratívov?

Bude sa dať projektu vôbec veriť? Sčasti áno. Dá sa predpokladať, že verejnosť na Facebooku ministerstva vnútra naďalej nájde užitočné informácie týkajúce sa online podvodov. Túto tému netreba podceňovať – je dôležitá a pomáha chrániť peňaženky bežných Slovákov.

Ak však príde reč na tému informačnej bezpečnosti, výsledok môže opačný. Štát prišiel po nástupe novej garnitúry o mnoho odborníkov na dezinformácie, hybridné hrozby a strategickú komunikáciu. Je preto otázne, či štátnym úradom ostala potrebná odbornosť, aby tieto témy adekvátnym a fakticky presným spôsobom komunikovali k verejnosti.

Momentálne je na mieste mať o tom minimálne vážne pochybnosti. Ako to však bude v praxi, sa však ešte len dozvieme. Každopádne pre spoľahlivé informácie z oblasti hoaxov, dezinformácií či propagandy radšej odporúčame sledovať pokračovateľský projekt Hoaxy a podvody Davida Púchovského.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite