Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Facebook zablokoval Hoaxy a podvody Davida Púchovského?

.martin Hodás .meme/hoax

Obnova skvelého projektu boja proti dezinformáciám, ktorý minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tak trestuhodne spláchol do záchoda, mala sladko-trpký štart.

Prečo Facebook zablokoval Hoaxy a podvody Davida Púchovského?

odozva verejnosti bola úžasná. Tisíce interakcií, nových odberateľov a taktiež tisíce eur vo verejnej finančnej zbierke na platforme DonioPočiatočné nadšenie však veľmi rýchlo vystriedala prvá frustrácia. Facebook totiž minulú sobotu novú FB stránku zablokoval.

Trvalo až do stredy, kým sa FB profil nového projektu podarilo obnoviť. (Medzičasom ďalej fungoval na Instagrame.) Dovtedy sa celá dezinformačná scéna škodoradostne ukájala, mysliac si naivne, že nič neporušujúca stránka sa už nevráti. Návrat sa podaril v stredu, no opäť s problémami. Status o obnovení profilu Facebook do hodiny zmazal. Jeho republikovanú, upravenú verziu zmazal tiež. 

Vo štvrtok sa mi spoločnosť Meta, prevádzkovateľ Facebooku a Instagramu, oficiálne ku kauze vyjadrila:

„Stránka bola zakázaná omylom a bola obnovená po tom, čo sme sa o tom dozvedeli. Ospravedlňujeme sa za spôsobené nepríjemnosti.“

Viac ako toto vágne vysvetlenie Meta neposkytla. Pýtal som sa, z akého dôvodu bol profil zablokovaný, či ho zablokovala „automatika“ alebo reálny človek-moderátor, či išlo o proaktívny krok FB alebo vyhodnotenie na základe nahlasovania stránky používateľmi, a prečo boli následne zmazané aj statusy už po obnovení profilu.

Na tieto otázky sme odpovede nedostali. Veľké digitálne platformy a tech giganti majú vágne vyjadrenia radi. Len málokedy odpovedia na to, na čo nevyhnutne nemusia. „Išlo o chybu, už je to vyriešené,“ a tým to pre nich končí. Nedostatok odpovedí zároveň vytvára neistotu, pokiaľ ide o ďalšie fungovanie stránky. Bude jej statusy FB mazať ako sa mu zmyslí? Alebo porušuje niečo konkrétne, na čo si Dávid a jeho kolegovia môžu dať do budúcna pozor? Nevedia.

Každopádne situácia len potvrdzuje fakt, že Meta moderovanie svojich platforiem nezvláda.

Vidieť to môžeme každý deň. Prípad Hoaxov a podvodov je len jedným z tých najexponovanejších prípadov, kde sa tento nedostatok odhaľuje v plnej kráse.

Zatiaľ, čo dezinformačné a konšpiračné stránky, ako napr. Bádateľ, veselo fungujú a predstavujú nebezpečenstvo pre celú spoločnosť, Meta zablokuje projekt, ktorý proti týmto aktérom bojuje - čo je koniec-koncov aj v záujme samotnej Mety.

Aby som to uzavrel - Hoaxy a podvody nikam neodchádzajú, práve naopak. Nech dezinformátori a iní ireleváti kvília koľko chcú, vždy tu budú ľudia, ktorí to nenechajú len tak. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite