Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rosie Naive Art: Zimné prikrmovanie vtáctva

.rosie Babicová .meme/hoax

Jednoznačne najlepšie krmivo je slnečnica. Nelúpaná sa dá zohnať lacno v rôznych agro predajniach, alebo na bazoši, lúpanú, na prilepšenie, kúpite v Lidli.

Rosie Naive Art: Zimné prikrmovanie vtáctva

v posledných rokoch sa stali hitom lojové gule, ale úprimne, čo by vám chutilo viac, čisté slnečnicové semiačka, alebo palmáč? Ak máte krmítko, nepotrebujete ich. Zo všetkého najviac chutia vtákom vlašské orechy (nedávame im potuchnuté, ktoré by sme nezjedli ani my), ale vzhľadom na cenu, si tento luxus môže dovoliť málokto, sú fajn na prilepšenie ponuky, ak chcete mať z kŕmidla michelinskú reštauráciu.

K tej našej ľudskej potrebe dávať im pestrosť potravy, prosím vás ľudia, kašlite na to, nie ste ich matky, nevaríte im doma ako vlastným deťom, vonku nejde o pestrosť, ale o prežitie. Na to, aby vtáky v zime prežili, nepotrebujú fancy zmes s prosom, pšenicou a podobnými kravinami, potrebujú TUK. Keď sa nazobú ovsených vločiek, nezostane im v brušku miesto na tukové semená, nebudú mať v noci dostatok energie, neprežijú. That easy. Z mláďat sýkoriek, ktoré sa vyliahli tento rok (a že ich teda bolo málo, lebo počasie bolo mizerné), prežije len 20 percent. 8 z 10 sýkoriek neprežije zimu, hlad a silvestrovské oslavy. 

Takže fakt! Stačí im plné kŕmidlo slnečnice. Oni si už tú pestrosť, ak na to budú mať energiu, zabezpečia. Také pavúky majú napríklad v tele kolujúcu mraziacu kvapalinu namiesto krvi, preto ich môžete vidieť pobehovať aj po snehu, a sýkorka si ho s radosťou zďobne. Chudák pavúk.

Majitelia vonkajších mačiek, vy na to kašlite. Je to kontraproduktívne. Proste vtáky nekŕmte. Ja mačky milujem, ale nepatria von, decimujú vtáčie populácie, ktoré trpia aj bez toho.

Kŕmidlá prosím vešajte mimo dosahu predátorov a na miesta, kde sa nezrkadlia v oknách, aby sa na nich vtáky nezabíjali. 

Do kŕmidla NEPATRÍ pečivo, keksíky, slaná slanina, ani slané pražené oriešky. Nedávajte to tam! 

Drozdíkov by ste veľmi potešili prekrojenými jabĺčkami. Tieto vtáčatá sú ale teritoriálne, tak je lepšie, ako im to jablko porozdeľujete na viac miest, ku kríčkom, ktoré si chalani okupujú. 

A ak budete dobrí a budete pravidelne dosýpať do kŕmidla, môžete stretnúť aj vzácnejšie druhy, ako sú krásne glezgy, sýkorky uhliarky a chochlaté, príde aj ďateľ a posledné roky, s klimatickou zmenou, tu ostávajú aj niektoré červienky. 

A, prosím vás, zásadná prosba! Ak už robíte toto všetko a pomáhate im, aby prežili, nenakúpte na Silvestra pyrotechniku a nepozabíjajte ich. Akú by to malo logiku?

Sme dospelí ľudia, správame sa zodpovedne. Problémy s egom sa takto neriešia, nefunguje to.

Aktuálnu tvorbu Rosie nájdete na stránke www.rosienaiveart.com alebo na sociálnych sieťach: 

www.facebook.com/rosienaiveartwww.instagram.com/rosie.naive.art

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite