Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Geniálny matematik ohrozovaný sám sebou

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Rodák z Brna a podľa všeobecnej mienky najväčší logik od Aristotelových čias splnil bežné klišé o matematikoch a vedcoch-čudákoch. Životný príbeh génia poznačeného odchýlkami od normality a duševnými starosťami ukazuje nebezpečnú blízkosť poznania a tragédie. Nad touto priepasťou sa zachráni málokto.

Knižnica .týždňa: Geniálny matematik ohrozovaný sám sebou Stephen Budiansky: Na okraji rozumu (Život Kurta Gödela). Preložil Marcel Martin. Vydavateľstvo Host 2023.

logikou proti úzkostiam 

Stephen Budiansky, americký autor kníh o kryptografii, vojenskej histórii a dejinách tajných služieb sa zaslúžil o prvý životopis Kurta Gödela podložený jeho listami, poznámkami a denníkmi.

Na úvod autor ponúka rozsiahly (pre amerického čitateľa výrazne užitočný) a detailný obraz habsburskej monarchie, do ktorej sa matematik v roku 1906 narodil. Z príjemnej vily, ktorú dal jeho otec postaviť na svahoch vedúcich k brnenskému hradu Špilberk, mohol Kurt za jasných dní vidieť lokomotívy smerujúce do Viedne. Ríša sa v takých chvíľach zdala byť večnou. Základnou cnosťou bola stabilita, v jej mene bolo potrebné vyhnúť sa všetkému iracionálnemu, vášnivému a chaotickému. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite