Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nolanheimer

.martin Papšo .kultúra .film

„Nikto nevie, čomu veríte. Viete to aspoň vy?“ Otázku v podobnom znení dostane J. Robert Oppenheimer počas životopisného filmu o ňom. Natočil ho Christopher Nolan a možno tú otázku kládol tak trochu aj sebe ako autorovi.

Nolanheimer PRESSFOTO CINEMART

všetky Nolanove diela sú si veľmi podobné. Jednoduché jednoslovné názvy (výnimku tvorí len Batmanova trilógia) kontrastujú s komplikovaným nelineárnym rozprávaním o rozporuplnej hlavnej postave, ktorá je posadnutá nejakou ideou alebo cieľom. Spája ich tiež technická dokonalosť a snaha natočiť všetko reálne, bez pomoci počítačových efektov. To tiež pôsobí trochu ako posadnutosť. Aj bomba, ktorá vybuchla v Oppenheimerovi, bola skutočná. Mala len jednu chybičku krásy – nebola jadrová. Môžeme si tak domýšľať, či sú tie postavy a príbehy tak trochu odrazom Nolana a jeho vnútorného sveta. Koniec koncov, jeho filmy sú v mnohých ohľadoch jedinečné, prečo by si to nemohol myslieť aj on sám o sebe a nevidel sa v postave Oppenheimera? Podobne ako predtým v iných postavách (napríklad ako tvorca snov v Počiatku). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite