Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v jazze: Talent a jeho vášeň

.martin Valihora .kultúra .hudba

Talent je výnimočný dar. Je to vášeň, radosť z bádania, je to nekonečné spektrum objavov aj výzva pre obdareného človeka. Podobá sa pocitu prvej lásky, ktorej sa nikdy nevzdáte a prežijete s ňou celý život so všetkým, čo k tomu patrí.

.týždeň v jazze: Talent a jeho vášeň PIOLA666/GETTY IMAGES Talent plodí vášne a záujmy, no nevytvára obsah. Rozdiel medzi vášňou a obsahom môže byť neprekročiteľný.

tento pocit vás drží neúprosne ako kliešť, rodí sa z neho nepotlačiteľná potreba tvoriť a vyjadrovať sa. Je to diagnóza, ktorá sa nedá liečiť, ktorú treba len prijať a použiť. 

Je pravdou, že talent plodí vášne a záujmy, no nevytvára obsah. Rozdiel medzi vášňou a obsahom môže byť neprekročiteľný a cesta zarúbaná či nenaplnená. V takýchto prípadoch často počúvame či hovoríme o premárnených talentoch. Veľakrát sa spomína aj to strašidelné slovíčko „keby“, ktorému sa snažím v živote čo najviac vyhýbať. „Keby” síce verbálne pritiahne pozornosť na určité životné okamihy, ale zároveň vytvorí priepasť plnú okolností, dôvodov a otázok, prečo sme tie okamihy nespracovali, prečo sme vášeň nepretavili do obsahu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite