Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v jazze: Jazz a jeho hranice

.martin Valihora .kultúra .hudba

O nekonečnom kruhu porovnávania sa, o histórii aj budúcnosti. Zamyslenie Martina Valihoru o hudobníkoch a „avataroch“ dnešnej doby.

.týždeň v jazze: Jazz a jeho hranice FOTO SUTEISHI/GETTY IMAGES Nie je ľahké vybudovať si zvuk a výraz, ktorý osloví hudobný svet bez hraníc.

to, ako muzikanti vnímajú svoje vlastné hudobné ja, je v našej krajine jav hodný povšimnutia. Mnohí sa sami seba pýtajú: „Ako to znie, keď hrám? Dá sa to porovnať so svetovými hudobníkmi alebo je v tom rozdiel?“ 

Je zaujímavé sledovať, ako niektorí interpreti dokážu po jednej nahrávke vycestovať za hranice a zaujať svojím autentickým zvukom celý svet, a naopak, ako iní ostanú stále lokálni, aj keď si ich album kúpite, dajme tomu, v New Yorku.

Pre generáciu, ktorá vo svojom rozkvete zažila bývalý režim, je dodnes ťažké oslobodiť sa od neustáleho porovnávania sa s „tými zahraničnými”. Je to zrejme odôvodniteľný, no nevítaný darček totality a jej ideológie, ktorá zasiahla rôzne štruktúry a vzorce nášho myslenia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite