Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aftersun: Vzdialené pixely bolestí a radostí

.danka Sláviková .kultúra .film

Zvuky pretáčajúcej sa videokazety, ktoré znejú rovnako ako pretáčanie vlastných spomienok. Charlotte Wells očarila Cannes a neskôr celý svet svojím intímnym a prepracovaným debutom o bolesti, ale aj o oslnivosti spomienok na detstvo a vlastného otca. Aftersun je malým klenotom o vzťahu a spomienkach, ktoré sú krehké a pominuteľné ako morská pena.

Aftersun: Vzdialené pixely bolestí a radostí Aftersun. Dráma. Veľká Británia/USA, 2022, 96 minút. Réžia a scenár: Charlotte Wells. Kamera: Gregory Oke. Hudba: Oliver Coates. Hrajú: Paul Mescal, Celia Rowlson-Hall, Frankie Corio, Sally Messham.

aftersun, krém po opaľovaní, ktorý si tak nespočetne veľa ráz vzájomne natierajú na chrbát a ruky mladý otec Calum a Sophie, jeho jedenásťročná dcéra, s ktorou trávi dovolenku niekde v tureckom rezorte niekedy v deväťdesiatych rokoch. Tento ritualizovaný akt, ktorý má obom postavám zabrániť v spálení sa od slnka, pôsobí ako intímna chvíľka medzi otcom a dcérou, ktorí nežijú spolu. Aj keď ich krém ochráni pred fyzickým spálením, je otázne, nakoľko dokáže liečiť rany, ktoré – aj napriek horúcemu tureckému letu – nespôsobilo slnko.

Sophie je kdesi na pomedzí detského sveta a sveta tínedžerov, so svojím mladým, tridsaťročným otcom sú často zamieňaní za súrodencov. Sophie a Calum zaznamenávajú svoju nízkorozpočtovú tureckú dovolenku na videokazetu, ktorá je svedkom všetkého, čo sa deje v rezorte, ale aj v životoch jeho obyvateľov. Akoby video videlo viac, ako dovolí bežné oko. V rezorte je všetko, čo leží hlboko v spomienkovom optimizme nás všetkých. Autobusy so sprievodkyňou a jej pískajúcim mikrofónikom, spoločné večere, all-inclusive náramky jasne odlišujúce tých, „čo na to majú“, od tých „menej cenných“, závistlivé detské pohľady, turecké koberce, vyčkávania na tichej recepcii, stojky v mori a večerný program s animátormi tancujúcimi Macarenu. Toto klišé je univerzálnou spomienkou na dovolenku snov, kde sa exotika mieša s bizarnosťou evergreenov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite