Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jazz a objavovanie (ne)známa

.saša Pastorková .kultúra .hudba

Jazz fusion festival v Banskej Štiavnici a v Modre, Slovenské Alternatívne Leto, One Day Jazz Festival a pozvánka na jedinečný koncert aborigénnych spevákov v Bratislave. Kto je za tým?

Jazz a objavovanie (ne)známa MARIAN JASLOVSKÝ Vľavo bubeník Yussef Dayes a vpravo saxofonista Malik Venner na Bratislavských jazzových dňoch 2022:

každý rok v letnom období dostávam tie isté opakujúce sa otázky: „Kto bude headlinerom tvojich festivalov?“ Odpovedám rovnako: „Nikto a zároveň všetci.“ Vášeň? Radosť? Risk či opakujúca sa hlúposť? Otázky pokračujú: „Ako môžeš už viac ako desať rokov stavať festivalovú dramaturgiu na neznámych menách?“ Môžem. To, že ich na Slovensku nepoznáme, neznamená, že sú neznámi. Nastal čas objavovania tohto (ne)známa.

Pred viac ako siedmimi rokmi som začala cestovať po svete za hudbou. Boli roky, keď sa u mňa počty videných živých koncertov blížili k hranici dvestopäťdesiat ročne. V roku 2013 som zorganizovala môj prvý festival v Banskej Štiavnici. Išlo o nový formát jazz fusion festivalu pod názvom Mini Jazznica, ktorý sa v roku 2015 premenoval na Zvuk for Štiavnica. Pod týmto názvom funguje dodnes. V roku 2019 k nemu pribudol mladší sesterský festival Zvuk for Modra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite