Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Vôľa žiť dáva migrácii zmysel

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Od Mexika po Nižné Ružbachy sú rodiny rozdeľované pracovnou migráciou. Rozdielne sú ekonomické tlaky a okolnosti. Rovnaký je smútok a osamelosť tých, ktorí zostávajú doma. Môže to priniesť vôbec niečo pozitívne? Alebo je tento znak globalizovanej ekonomiky jednou veľkou psychologickou a rodinnou katastrofou?

Knižnica .týždňa: Vôľa žiť dáva migrácii zmysel Magdaléna Rojo: Ženy, ktoré zostali. Vydavateľstvo Absynt, 2023.

výhody pomalej žurnalistiky

Slovenská reportérka Magdaléna Rojo sa postarala o zbierku reportáží, ktoré znesú svetové kritériá: Ženy, ktoré zostali (Absynt 2023). Po ich prečítaní je pochopiteľné, že autorka spolupracuje aj so zahraničnými redakciami. Venuje sa pomalej žurnalistike. Na miestach, o ktorých píše, dlhšie žije, aby si získala dôveru miestnych a pochopila všetky podstatné kontexty. Aj táto reportážna kniha dokazuje, že pri reportážach je dôležitejšie dobre počúvať než šikovne písať. 

V záujme veci vlastne aj ona sama pracovne migruje a stáva sa žurnalistickým nomádom. Teší sa však pritom z jednej dôležitej výhody – o fotky do jej reportážnych príbehov sa stará jej americko-mexický manžel Noel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite