Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto bol Milan Kundera?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera zomrel vo veku 94 rokov. Zanechal po sebe množstvo kníh a esejí. Česko sa ním vo svete pýši ako najprekladanejším rodákom a jedným z najznámejších Čechov.

Kto bol Milan Kundera?

kundera sa preslávil najmä románmi Žart, Nesmrteľnosť či Neznesiteľná ľahkosť bytia – patria medzi najprekladanejšie české diela vo svete. Napísal aj mnoho esejí o hudbe, literatúre či filozofii. Dokonca sa o ňom opakovane hovorilo ako o možnom kandidátovi na Nobelovu cenu za literatúru. Patrí medzi literárnych velikánov minulého storočia.

z Brna do Paríža

Milan Kundera sa narodil 1. apríla 1929 v Brne. Vyrastal v umelecky založenej rodine. Jeho otec bol klavirista a muzikológ. Z bratanca Ludvíka sa stal básnik a prekladateľ. To ho ovplyvnilo natoľko, že sa rozhodol študovať hudobnú skladbu. Neskôr absolvoval aj Filmovú fakultu na AMU, kde neskôr dvanásť rokov prednášal svetovú literatúru. 

Kundera patril ku generácii, ktorá vstúpila do literárneho života krátko po komunistickom prevrate v roku 1948. Dva roky bol členom Komunistickej strany, ale spolu s Trefulkom ho z nej v roku 1950 vylúčili pre protistranícku činnosť. O šesť rokov neskôr mu bolo členstvo obnovené. Od polovice 50. rokov do začiatku 60. rokov bol prorežimným autorom a členom komunistickej strany. Neskôr sa angažoval v reformnom hnutí. Vystúpil i na IV. zjazde Zväzu spisovateľov, ktorý je považovaný za začiatok Pražskej jari. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite