Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozlúčka s Indianom na tretiu

.tereza Kravecová .kultúra

Svetoznáma dobrodružná franšíza Indiana Jones si svoju poslednú výpravu prežila už viackrát.

Rozlúčka s Indianom na tretiu PRESSFOTO LUCASFILM LTD./SITA

najskôr v roku 1989 nezabudnuteľným uzatvorením pôvodnej trilógie s klesajúcim slnkom nad Petrou: Posledná krížová výprava vtedy dokázala, že je možné natočiť sequel kvalitatívne lepší než originálny film, a to najmä vďaka geniálnemu Seanovi Connerymu v role Henryho Jonesa seniora a jeho ambivalentnému vzťahu k vlastnému synovi – práve duo rovnako naladených predstaviteľov dodalo tretej epizóde neopakovateľný lesk. 

 O takmer dve dekády neskôr sa Steven Spielberg vrátil so zbytočným prídavkom zaoberajúcim sa mimozemskými entitami a Sovietskym zväzom, pridal Indianovi syna (Shia LaBeouf) a na počesť pôvodnej „Jones girl“ priviedol naspäť Marion (Karen Allen). Hoci sa Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008) nebolo schopné vyrovnať atmosfére predošlých dielov, po rokoch vznietilo možnosť pokračovania dobrodružstiev starého pána, ktorému by po správnosti s jeho manévrami už dávno vyskočila aspoň jedna platnička. 

Dnes sme sa po pätnástich rokoch opäť ocitli po boku Harrisona Forda –  s nulovými očakávaniami a s obavami, ako väčšmi sa dá ešte náš milovaný Indy pokaziť. Piaty a pravdepodobne už skutočne posledný diel, Nástroj osudu (2023), však neprekvapí iba odlišným režisérom (James Mangold), ale najmä duchom originálov, elegantným humorom a emocionálnou krehkosťou: konečná rozlúčka s obľúbeným hrdinom a legendárnou ságou vnútorne pohne každým k sérii citovo naviazaným divákom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite