Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Misia Konštantína a Metoda bola politická hra

.mária Holubová .kultúra

Obdobie pôsobenia Konštantína a Metoda na území Veľkej Moravy a vláda kniežaťa Svätopluka sa stali záchytným bodom druhej etapy národného obrodenia, ktorej základom bola myšlienka všeslovanskej vzájomnosti. Z tej pochádzala aj teória, že Veľká Morava bola prvý spoločný štát Čechov a Slovákov. To však nezodpovedá historickej pravde.

Misia Konštantína a Metoda bola politická hra wikipedia/Jan Matejko

v období romantizmu využili toto významné historické obdobie predstavitelia štúrovskej generácie, v značne zidealizovanej podobe, na pozdvihnutie národného povedomia Slovákov. V súčasnosti, v 21. storočí, by sme sa však už na históriu a jej osobnosti nemali pozerať cez prizmu našich národovcov z 19. storočia. Mali by sme vnímať vývoj našej identity v kontexte európskej identity a medzinárodných vzťahov.

Prečo? Lebo tieto myšlienky a teórie nie sú postavené na historickej realite a faktoch, ale na víziach romantických spisovateľov, ktoré vyhovovali aj komunistickému režimu a pre Slovensko v súčasnosti predstavujú brzdu, ktorá im bráni uvedomiť si, kde je jeho miesto v kontexte európskych štátov a Európskej únie.

Bratskí Slovania a hlavne Rusi nemajú s našou identitou nič spoločné. Naši predkovia boli Sklavini, ktorí boli súčasťou ríše Antov (oblasť pri Čiernom mori) a spolu s iránsko-alanskými kmeňmi Srbov a Chorvátov ju museli po ataku Gótov opustiť. Macedónci sa hlásia ku gréckym koreňom a Bulhari boli turkotatárske kmene, ktoré prišli pod vedením chána Asparucha od rieky Kamy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite