Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hviezdny ansámbel na vesmírnej misii Wesa Andersona

.tereza Kravecová .kultúra

Najnovšia snímka Wesa Andersona, ktorá bola v máji tohto roku uvedená na prestížnom festivale v Cannes, sa teraz sa dostala aj do našich kín.

Hviezdny ansámbel na vesmírnej misii Wesa Andersona YouTube

len pár týždňov po premiére Francúzskej depeše (2021) sa začali šíriť chýry, že Wes Anderson (autor snímok ako Grandhotel Budapešť a Život pod vodou) sa rozhodol prekročiť hranice svojho obvyklého umeleckého ohraničenia a pustiť sa do nekonvenčnej výzvy – natočiť najnovší film v žánri sci-fi. Nevídaná správa, ktorá na prvý pohľad pôsobila ako ťažko uveriteľný vtip, sa len nedávno preklenula do reality.

Asteroid City (2023) nesie názov po púštnom americkom mestečku, kde pred niekoľkými tisícročiami padol asteroid a zanechal v ňom obrovský kráter. Ide o opustenú oblasť, väčšinu času tam iba pobehuje vták Meep Meep z Looney Tunes a počet trvalých rezidentov by sa dal bez väčších problémov porátať na prstoch jednej ruky. V diaľke vybuchujú hríbové mraky naznačujúce jadrové testovanie a  pripomínajú nám, že o necelý mesiac uvidíme v kinách Oppenheimera (2023) Christophera Nolana, občasné pípanie hlásičov rytmom evokuje komunikáciu medzi ľuďmi a mimozemšťanmi v Spielbergovom Blízkom stretnutí tretieho druhu (1977). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite