Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V-klub si zaspomínal na Fedora Freša

.samuel Ivančák .kultúra

Výnimočné prepojenie miesta a hudby dodalo koncertnej pocte na nezabudnuteľného basgitaristu náležité čaro.

V-klub si zaspomínal na Fedora Freša marian jaslovský

tanečná sála uprostred centra Bratislavy sa v prvej polovici šesťdesiatych rokov stala liahňou aj epicentrom tvorivého života mladej generácie. Hudobníci, literáti, výtvarníci, herci a mnohí ďalší umelci tu v spoločnosti svojich fanúšikov, priateľov aj obdivovateľov zažili nejeden pamätný večer. Vznikali a zakladali sa tu kapely, rodili aj končili priateľstvá a za dverami „Véčka“ sa uprostred sivého socializmu nachádzal kus slobodného, žiarivého a celkom iného sveta. Fedor Frešo do tohto sveta takisto patril. Svojím zjavom aj hrou výrazný basgitarista tu popri Dežovi Ursinym, Pavlovi Hammelovi a Mariánovi Vargovi položil základy domáceho bigbítu. Vytváral ho, organizoval a stál pri ňom celý zvyšok svojho do poslednej chvíle aktívneho života.

sideman s rolou frontmana

Hoci Fedor Frešo nebol nikdy frontmanom, teda tým, ktorý stojí v žiare reflektorov, svojou neúnavnosťou sa stal motorom viacerých zásadných hudobných projektov. Svoj organizačný talent preukazoval od absolútnych začiatkov svojho profesionálneho pôsobenia. Zohnať aparatúru, nástroje, zorganizovať koncert... 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite