Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irvin Yalom píše o smrti tak, že vás to navnadí žiť

.denis Mačor .kultúra .knižnica

Názov knihy Otázka smrti a života (Irvin D. Yalom, Marilyn Yalomová, Premedia, 2021) má zaujímavú slovnú symboliku. Zdanlivo ide iba o bezvýznamný slovosled, no keď je cielene smrť menovaná ako prvá, otázka relevantnosti života ostáva chladne relatívna.

Irvin Yalom píše o smrti tak, že vás to navnadí žiť Vydavateľstvo Premedia, 2021. Irvin D. Yalom, Marilyn Yalomová: Otázka smrti a života. Vydavateľstvo Premedia, 2021.

hra so slovami, prehra so skutočnosťou

Je to významový sled, na akom do vysokej miery ideologicky participuje filozofia existencializmu a nihilizmu. Práve Marilyn Yalomová prehĺbila manželov vzťah k myšlienkam formujúcim civilizáciu a k veľkej literatúre. Aby to neznelo príliš všeobecne, hneď v úvode je Irvinom D. Yalomom skloňovaný Friedrich Nietzsche, pretože sympatizuje s jeho vnímaním konečnosti. No a to nie je nič neobvyklé, pretože práve Nietzscheho úvahy sa stávajú paradoxným ateistickým náboženstvom v zmieri s konečnosťou.

Posledná prekladová stopa po Marilyn Yalomovej v našich kníhkupectvách je niekde v závere minulého storočia. Vtedy v českom vydavateľstve Rybka Publishers vyšla mikrohistorická publikácia – Dějiny ňadra (1999, prekl. Zuzana Hulvová). Pod nahotou, akú vidieť na povrchu, sa vyníma citlivý pohľad na ženstvo v otázkach intimity s akcentom na jej feminínne polohy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite